contaminació creuada
contaminació creuada
La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:
CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari de seguretat alimentària [en línia]. 2a ed. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2023. (Diccionaris en Línia)
<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/304>
- ca contaminació creuada, n f
- es contaminación cruzada, n f
- fr contamination croisée, n f
- en cross contamination, n
- en cross-contamination, n var. ling.
<Seguretat alimentària > Perills alimentaris>
Definició
Contaminació que es produeix quan es transfereix involuntàriament d'un aliment a un altre un microorganisme patogen o una altra substància aliena, sigui per contacte directe o indirecte.
Nota
- 1. La contaminació creuada es pot produir per contacte directe, entre aliments crus i cuinats, o per contacte indirecte, a través de les mans de la persona que manipula l'aliment o del material de cuina (estris, draps o superfícies).
- 2. La contaminació creuada és una de les causes principals de toxiinfecció alimentària a la restauració i a les llars.