Back to top
Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari de seguretat alimentària [en línia]. 2a ed. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2023. (Diccionaris en Línia)
<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/304>

  • ca  àcid gras trans, n m
  • ca  àcid gras insaturat trans, n m sin. compl.
  • es  ácido graso insaturado trans, n m
  • es  ácido graso trans, n m
  • fr  acide gras insaturé de forme trans, n m
  • fr  acide gras trans, n m
  • en  trans fatty acid, n
  • en  trans unsaturated fatty acid, n

<Seguretat alimentària > Conceptes generals>

Definició
Àcid gras insaturat en el qual les cadenes hidrocarbonades a cada costat d'un enllaç doble es troben en bandes oposades.

Nota

  • 1. Els àcids grassos trans són presents de forma natural, en petites quantitats, en la carn d'animals remugants (com les vaques, les ovelles i les cabres) i en la llet, i, en quantitats encara més baixes, en els olis vegetals.
  • 2. Els àcids grassos trans es poden generar involuntàriament en processos industrials per a obtenir greixos sòlids, principalment margarines, a partir de la modificació, a través de reaccions d'hidrogenació, dels àcids grassos insaturats de configuració cis presents en olis vegetals líquids.

    Aquests àcids grassos trans són perjudicials per a la salut de les persones, per la qual cosa actualment la tecnologia industrial utilitza tècniques que permeten obtenir productes finals amb un contingut més baix en àcids grassos trans.
  • 3. Des d'un punt de vista dietètic, un excés d'àcids grassos trans pot ser un factor de risc de malalties cardiovasculars. Per això les autoritats sanitàries recomanen que la seva ingesta sigui la més baixa possible en el marc d'una dieta adequada.