Back to top
Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari de seguretat alimentària [en línia]. 2a ed. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2023. (Diccionaris en Línia)
<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/304>

  • ca  cos estrany, n m
  • es  cuerpo extraño, n m
  • fr  contaminant dense, n m
  • fr  corps étranger, n m
  • en  foreign body, n

<Seguretat alimentària > Perills alimentaris>

Definició
Objecte contaminant inesperat, no desitjat, generalment dur o tallant, present en un aliment de manera accidental, que es pot percebre a través del tacte o de la vista i pot comprometre la qualitat i la innocuïtat de l'aliment i provocar una lesió al consumidor.

Nota

  • 1. Els cossos estranys tenen a veure amb les matèries primeres (pedres, dents, restes d'ossos, etc.), el procés d'elaboració (metall, plàstic, juntes, cargols, fragments de llums, etc.) i els envasos (vidre, plàstics, etc.) i embalatges (cartró, fragments de fusta de caixes o palets, etc.) utilitzats.
  • 2. Les partícules dures o tallants que formen part de l'aliment (les espines del peix, els pinyols de les olives o de les fruites, etc.) es consideren cossos estranys únicament si se suposa que s'han eliminat prèviament (per exemple, festucs pelats o olives sense pinyol).
  • 3. Un cos estrany dur o punxegut pot provocar lesions traumàtiques, com laceracions i perforacions dels teixits de la boca, la llengua, la gola, l'estómac o l'intestí, o danys a les dents i a les genives. Les característiques específiques del cos estrany que s'associen amb l'augment del risc són la mida, la forma, la duresa, la flexibilitat i l'elasticitat.