toxiinfecció alimentària
toxiinfecció alimentària
La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:
CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari de seguretat alimentària [en línia]. 2a ed. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2023. (Diccionaris en Línia)
<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/304>
- ca toxiinfecció alimentària, n f
- ca TIA, n f sigla
- es toxiinfección alimentaria, n f
- es TIA, n f sigla
- fr toxi-infection alimentaire, n f
- fr TIA, n f sigla
- en food poisoning, n
- en food toxi-infection, n
- en toxi-infection, n
<Seguretat alimentària > Perills alimentaris>
Definició
Malaltia transmesa per aliments en què l'agent causant ingerit és un microorganisme patogen, una toxina o bé una substància química tòxica.
Nota
- 1. Les toxiinfeccions alimentàries inclouen les infeccions alimentàries i les intoxicacions alimentàries.
- 2. La forma toxiinfecció alimentària també s'ha fet servir, de vegades, amb un sentit més ampli, referida a qualsevol malaltia transmesa per aliments, probablement perquè les toxiinfeccions alimentàries són les malalties transmeses per aliments més freqüents. També s'ha utilitzat, altres vegades, amb un significat més restringit, referida a una infecció alimentària deguda a una toxina produïda dins l'organisme pel microorganisme patogen ingerit. Clàssicament, en el nostre àmbit lingüístic també s'ha fet servir, finalment, per a fer referència a les malalties transmeses per aliments que es manifesten amb gastroenteritis o símptomes neurològics.