Back to top
Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari de seguretat alimentària [en línia]. 2a ed. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2023. (Diccionaris en Línia)
<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/304>

  • ca  toxina, n f
  • ca  tòxic natural, n m sin. compl.
  • ca  toxina natural, n f sin. compl.
  • es  tóxico natural, n m
  • es  toxina, n f
  • es  toxina natural, n f
  • fr  substance toxique naturelle, n f
  • fr  toxine, n f
  • fr  toxine naturelle, n f
  • en  natural toxicant, n
  • en  natural toxin, n
  • en  toxin, n

<Seguretat alimentària > Perills alimentaris>

Definició
Substància produïda de forma natural per un organisme bacterià, vegetal o animal que provoca efectes tòxics en els altres organismes vius.

Nota

  • 1. Les toxines són produïdes per determinats animals i bacteris, pel plàncton i per determinades plantes i algues microscòpiques com a mecanisme de defensa davant de fongs, insectes i altres animals.
  • 2. Les toxines no són perjudicials per als organismes que les produeixen, però ho poden ser per als animals i les persones que les ingereixen a través dels aliments.
  • 3. Per exemple, són toxines d'origen bacterià les produïdes per Vibrio cholerae. Són toxines d'origen animal les que s'alliberen en el verí d'una picada o una mossegada de determinats animals, com les aranyes i les serps. Són toxines d'origen vegetal les produïdes per plantes i algues microscòpiques, dins les quals típicament s'engloben els alcaloides derivats del tropà, els alcaloides derivats de la pirrolizidina, les biotoxines marines, les furocumarines, els glucòsids cianògens, les lecitines, les micotoxines, el muscimol, la muscarina, la solanina i la xaconina.