Back to top
Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

ASSOCIACIÓ UNESCO PER AL DIÀLEG INTERRELIGIÓS. Diccionari de religions [en línia]. Barcelona: TERMCAT. Centre de Terminologia, cop. 2015. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/193/>

  • ca  secta, n f

<Religions > Ciències de la religió>, <Religions > Noves religions>

Definició
Grup escindit que s'organitza com a comunitat diferenciada d'alguna de les grans religions, amb una cosmovisió original, unes creences particulars i unes pràctiques pròpies.

Nota

  • La paraula secta té connotacions negatives per a l'opinió pública perquè inclou la idea de manipulació i de control mental, la submissió a un líder (guru), l'adoctrinament, el proselitisme, la intolerància, la ruptura amb l'entorn i el món exterior, i sobretot l'extorsió de diners per part del guru. Però aquest discurs, generalitzat en el públic i aplicat indiferentment a tots els nous moviments religiosos o espirituals, s'ha de matisar: convé distingir entre secta i secta destructiva per tal d'evitar valoracions injustes. Els experts en sociologia de les religions indiquen que només una minoria d'aquests nous grups té aquestes característiques abusives i, per tant, sembla més adequat evitar el terme secta per designar les comunitats pel simple fet que són noves i minoritàries. A més a més, les pràctiques de manipulació i d'abús no són limitades als nous moviments religiosos sinó que també les trobem en religions establertes. I ni tan sols són limitades a les religions: la manipulació i l'avidesa de diners estan difoses per tots els àmbits de la societat.