Cercaterm
Cercador del conjunt de fitxes terminològiques que el TERMCAT posa a disposició pública.
Si necessites més informació, et pots adreçar al Servei de Consultes (cal que t'hi registris prèviament).
Resultats per a la cerca "oli" dins totes les àrees temàtiques
<Productes químics>
La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:
TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Lèxic multilingüe de la indústria [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2009. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/22/>
- ca aiguarràs, n m
- ca essència de trementina, n f sin. compl.
- ca oli de trementina, n m sin. compl.
- es aguarrás
- fr essence de térébenthine
- en turpentine
<Indústria > Indústria química > Productes químics>
<Indústria > Indústria de la fusta > Fusteria>
La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:
Glosario de la madera [en línia]. [S.l.]: Coopwood, 2020.
<https://www.coopwoodplus.eu/es/dictionario/>
Es tracta d'un glossari elaborat en el marc del projecte Coopwood (del programa POCTEFA 2014-2020) en el qual ha participat el TERMCAT, que es pot consultar en aquest enllaç:
<https://www.coopwoodplus.eu/es/inicio/>
- ca aiguarràs, n m
- ca essència de terebentina, n f
- ca essència de trementina, n f
- ca oli de trementina, n m
- es aguarrás, n m
- es aceite volátil de trementina, n m sin. compl.
- es trementina, n f sin. compl.
- es trementina de madera, n f sin. compl.
- fr essence de térébenthine, n f
- fr huile de pin, n f
- en pine oil, n
- en spirits of turpentine, n
- en turpentine, n
- eu agoarras, n
- eu trementina-esentzia, n
<Fusteria > Materials>
<Gastronomia > Tècniques culinàries > Texturització > Oli d'oliva>
La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:
TERMCAT, Centre de Terminologia. Oli d'oliva en textures [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2019. (Diccionaris en Línia)
<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/257>
- ca aire d'oli, n m
- ca escuma lleugera d'oli, n f sin. compl.
- es aire de aceite, n m
- es espuma ligera de aceite, n f
- fr air d'huile, n m
- en light oil foam, n
- en oil air, n
<Oli d'oliva en textures>
Definició
Nota
-
1. Per a elaborar aire d'oli es poden fer servir tres texturitzants, per tant, hi ha tres procediments per a obtenir aquest producte. El primer consisteix a batre oli d'oliva i lecitina de soja (E 322) amb una batedora elèctrica, que va incorporant aire a la mescla, de manera que aniran apareixent petites bombolles d'aire sobre la barreja, cada vegada amb més consistència. La temperatura ideal per a l'elaboració d'aire d'oli oscil·la entre els 40ºC i els 50ºC.
El segon procediment consisteix a barrejar oli d'oliva amb metilcel·lulosa (E461) i deixar-ho refredar fins a 4ºC. Després, escalfar-ho fins a 40-60ºC i batre la barreja fins a obtenir bombolles estables d'aire.
Un darrer procediment consisteix a barrejar oli d'oliva amb sucroèster (E 473), escalfar-ho a una temperatura d'entre 40ºC i 50ºC i batre-ho amb una batedora elèctrica fins que agafi consistència. - 2. L'aire d'oli és una emulsió de vida curta, ja que només és estable durant uns quants minuts. Per crear-lo és imprescindible l'equilibri entre tots dos productes: l'oli i el texturitzant.
- 3. Des d'un punt de vista fisicoquímic, l'aire d'oli i l'escuma d'oli són el mateix. L'aire és, simplement, una escuma menys densa, ja que s'introdueix més quantitat d'aire en l'oli. Tanmateix, des d'un punt de vista gastronòmic, es consideren dues elaboracions diferents.
- 4. En l'àmbit culinari la funció de l'aire d'oli és la de transportar, amb una textura lleugera, una fracció de l'espectre sensorial de l'oli (aroma i gust) a un plat.
<Enginyeria>
La informació d'aquesta fitxa, que ha estat cedida per la Comissió de Lexicografia del Col·legi d'Enginyers Industrials de Catalunya, procedeix de l'obra següent:
COL·LEGI D'ENGINYERS INDUSTRIALS DE CATALUNYA. COMISSIÓ LEXICOGRÀFICA. Diccionari multilingüe de l'enginyeria [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2013.
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/167/>
La informació de cada fitxa està disposada d'acord amb les dades originals:
Així, per exemple, les denominacions catalanes sinònimes estan recollides com a pertanyents a fitxes de termes diferents; això no succeeix, en canvi, en els equivalents d'una mateixa llengua, que s'acumulen dintre una sola fitxa tal com és habitual.
Igualment, per a desambiguar fitxes homògrafes, en uns quants casos es dóna algun tipus d'indicació conceptual (en lletra cursiva) al costat de la denominació i els equivalents.
Les dades originals poden haver estat actualitzades posteriorment per la Comissió de Lexicografia del Col·legi d'Enginyers Industrials de Catalunya o, amb el seu vistiplau, pel TERMCAT.
- ca amortidor d'oli, n m
- es amortiguador de aceite, n m
- fr amortisseur à huile, n m
- en oil dashpot, n
- de Ölstoβfänger, n m
<Enginyeria>
<.FITXA MODIFICADA>, <Endocrinologia i nutrició>, <Disciplines de suport > Etnobotànica farmacèutica>, <Terminologia històrica>
La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:
INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS; FUNDACIÓ ACADÈMIA DE CIÈNCIES MÈDIQUES I DE LA SALUT DE CATALUNYA I DE BALEARS; ENCICLOPÈDIA CATALANA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT. Diccionari enciclopèdic de medicina (DEMCAT): Versió de treball [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2015-2021 (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/183/>
- ca apiol oficinal, n m
- ca oli de julivert, n m sin. compl.
<.FITXA MODIFICADA>, <Endocrinologia i nutrició>, <Disciplines de suport > Etnobotànica farmacèutica>, <Terminologia històrica>
Definició
Nota
- De composició complexa, el principal constituent de l'apiol oficinal és l'apiol. Ha estat emprat com a emmenagog i antipirètic.
<.FITXA MODIFICADA>, <Terminologia històrica>
La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:
INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS; FUNDACIÓ ACADÈMIA DE CIÈNCIES MÈDIQUES I DE LA SALUT DE CATALUNYA I DE BALEARS; ENCICLOPÈDIA CATALANA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT. Diccionari enciclopèdic de medicina (DEMCAT): Versió de treball [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2015-2021 (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/183/>
- ca bàlsam de gurjun, n m
- ca oli de gurjun, n m sin. compl.
<.FITXA MODIFICADA>, <Terminologia històrica>
Definició
Nota
- El bàlsam de gurjun ha estat emprat en l'antigor contra les afeccions catarrals i la lepra.
<Imatge personal > Perruqueria. Estètica>
La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:
ESTÉVEZ, Miquel Àngel; RUBIRALTA, Joan. Vocabulari de perruqueria i bellesa. 2a ed. Barcelona: Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura, 1988. 75 p.
ISBN 84-393-0865-5
Les dades originals poden haver estat actualitzades o completades posteriorment pel TERMCAT.
- ca bany d'oli, n m
- es baño de aceite
- fr bain d'huile
- en oil bath
<Imatge personal > Perruqueria>
Definició
<Electrònica > Electrotècnia>
Atenció! La informació d'aquesta fitxa pot requerir una revisió.
Si teniu dubtes sobre un punt concret, adreceu-vos al Servei d'atenció personalitzada.
- ca bany d'oli, n m
- es baño de aceite
<Electrònica > Electrotècnia>
<Maquinària i materials elèctrics>
La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:
TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Lèxic multilingüe de la indústria [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2009. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/22/>
- ca bany d'oli, n m
- es baño de aceite
- fr bain d'huile
- en oil bath
<Indústria > Indústria electrònica i dels materials elèctrics > Maquinària i materials elèctrics>
<Utillatge de cuina>
Atenció! La informació d'aquesta fitxa pot requerir una revisió.
Si teniu dubtes sobre un punt concret, adreceu-vos al Servei d'atenció personalitzada.
- ca bocal d'oli, n m
- es bote para aceite
- fr bocal à huile
<Utillatge de cuina>