Back to top

Cercaterm

Cercador del conjunt de fitxes terminològiques que el TERMCAT posa a disposició pública. 

Si necessites més informació, et pots adreçar al Servei de Consultes (cal que t'hi registris prèviament).

 

Resultats per a la cerca "ranciesa" dins totes les àrees temàtiques

ranciesa ranciesa

<Indústria > Indústria alimentària>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa és el resultat d'una recerca duta a terme pel TERMCAT.

  • ca  ranciesa, n f
  • es  enranciamiento
  • es  rancidez

<Indústria > Indústria alimentària>

Definició
Qualitat de ranci que adquireixen els greixos per alteracions hidrolítiques i oxidatives.
ranciesa ranciesa

<Bioquímica i biologia molecular>, <Disciplines de suport > Química>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa, que pot requerir una revisió, procedeix de l'obra següent:

INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS; FUNDACIÓ ACADÈMIA DE CIÈNCIES MÈDIQUES I DE LA SALUT DE CATALUNYA I DE BALEARS; ENCICLOPÈDIA CATALANA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT. Diccionari enciclopèdic de medicina (DEMCAT): Versió de treball [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2015-2021 (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/183/>

  • ca  ranciesa, n f
  • es  rancidez
  • fr  rancidité
  • en  rancidity

<Bioquímica i biologia molecular>, <Disciplines de suport > Química>

Definició
Qualitat de ranci que adquireixen els greixos per alteracions hidrolítiques i oxidatives (enzímiques i no enzímiques) provocades o accelerades per la llum, l'escalfor, l'oxigen, l'aigua i catalitzadors (indicis de metalls). En un greix enrancit hi ha àcids lliures, aldehids, cetones, peròxids i altres substàncies resonsables de l'olor i del tast desagradables.