Back to top

Cercaterm

Cercador del conjunt de fitxes terminològiques que el TERMCAT posa a disposició pública. 

Si necessites més informació, et pots adreçar al Servei de Consultes (cal que t'hi registris prèviament).

 

Resultats per a la cerca "refer" dins totes les àrees temàtiques

desert de recer desert de recer

<Ciències de la Terra > Geologia>

Font de la imatge

Atenció! La informació d'aquesta fitxa pot requerir una revisió.

Si teniu dubtes sobre un punt concret, adreceu-vos al Servei d'atenció personalitzada.

  • ca  desert de recer, n m
  • es  desierto de abrigo
  • es  desierto de barrera orográfica

<Ciències de la Terra > Geologia>

Definició
Desert generat per la presència d'una cadena muntanyosa interposada als vents humits.

Nota

  • Per exemple, els deserts de l'oest de l'Amèrica del Nord o els de l'Àsia central.
dic de recer dic de recer

<Construcció>

Font de la imatge

Atenció! La informació d'aquesta fitxa pot requerir una revisió.

Si teniu dubtes sobre un punt concret, adreceu-vos al Servei d'atenció personalitzada.

  • ca  dic de recer, n m
  • es  dique de abrigo

<Construcció > Obres públiques>

dic de recer dic de recer

<Transports > Transport marítim > Ports. Costes>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa, que ha estat cedida pel Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, procedeix de l'obra següent:

Diccionari de ports i costes: Català, castellà, francès, anglès. Barcelona: Generalitat de Catalunya. Departament de Política Territorial i Obres Públiques, 1995. 351 p.; 23 cm
ISBN 84-393-3324-2

Les dades originals poden haver estat actualitzades posteriorment pels autors o, amb el seu vistiplau, pel TERMCAT.

  • ca  dic de recer, n m
  • es  dique de abrigo
  • fr  môle
  • en  mole

<Ports > Obres exteriors i interiors>

Definició
Dic situat de manera que rep les accions dominants de la mar i en protegeix el port.
dic de recer dic de recer

<Construcció > Obres públiques > Enginyeria civil>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

UNIVERSITAT POLITÈCNICA DE CATALUNYA; ENCICLOPÈDIA CATALANA. Diccionari d'enginyeria civil [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2017. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/240/>
Les paraules marcades entre circumflexos (^) en l'interior d'una definició indiquen que es tracta de termes amb fitxa pròpia en el diccionari que poden ajudar a ampliar el significat d'aquella definició.

Per problemes tecnològics de representació gràfica, s'ha suprimit part d'algunes definicions. La informació completa es pot consultar a l'edició en paper d'aquesta obra.

  • ca  dic de recer, n m
  • es  dique de abrigo
  • en  breakwater

<Enginyeria civil > Enginyeria marítima>

Definició
^Dic^ que té la funció d'arrecerar les aigües d'un ^port^ formant-ne el perímetre.
entrepà de llom curat entrepà de llom curat

<Gastronomia > Plats a la carta>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

  • ca  entrepà de llom curat
  • es  bocadillo de lomo de cerdo curado
  • fr  sandwich au filet de porc affiné
  • it  panino imbottito con lombata stagionata
  • en  cured loin of pork sandwich
  • de  Brötchen mit reifer Schweinelende

<Plats a la carta. Pa amb tomàquet, entrepans i sandvitxos>

esquifista esquifista

<Esport > Esports nàutics > Rem>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari de rem. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 1991. 101 p.; 20 cm. (Diccionaris dels esports olímpics; 15)
ISBN 84-7739-233-1

Les dades originals poden haver estat actualitzades o completades posteriorment pel TERMCAT.

  • ca  esquifista, n m, f
  • ca  remer d'esquif | remera d'esquif, n m, f sin. compl.
  • es  esquifista
  • es  remero de skiff
  • es  skiffista
  • fr  skiffeur
  • fr  skiffier
  • en  single rower
  • en  single sculler

<Esport > Esports nàutics > Rem>

Definició
Remer que competeix amb un esquif
esquifista esquifista

<11 Esports nàutics > 03 Rem>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari general de l'esport [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010-2024. (Diccionaris en Línia)
<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/114>

  • ca  esquifista, n m, f
  • ca  remer d'esquif | remera d'esquif, n m, f sin. compl.
  • es  esquifista
  • es  remero de skiff | remera de skiff
  • es  skiffista
  • fr  skiffeur | skiffeuse
  • fr  skiffier | skiffière
  • en  single rower
  • en  single sculler

<Esport > 11 Esports nàutics > 03 Rem>

Definició
Remer que practica l'esquif.
formatge d'ovella madurat formatge d'ovella madurat

<Gastronomia > Plats a la carta>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

  • ca  formatge d'ovella madurat
  • es  queso de oveja curado
  • fr  fromage de brebis sec
  • it  pecorino stagionato
  • en  cured sheep cheese
  • de  reifer Schafkäse

<Plats a la carta. Formatges>

formatge d'ovella madurat amb pa amb tomàquet formatge d'ovella madurat amb pa amb tomàquet

<Gastronomia > Plats a la carta>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

  • ca  formatge d'ovella madurat amb pa amb tomàquet
  • es  queso de oveja curado con pan con tomate
  • fr  fromage de brebis sec au pain à la tomate
  • it  pecorino stagionato con pane al pomodoro
  • en  cured sheep cheese with tomato bread
  • de  reifer Schafskäse mit Tomatenbrot

<Plats a la carta. Tapes>

formatge manxego sec formatge manxego sec

<Gastronomia > Plats a la carta>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

  • ca  formatge manxego sec
  • es  queso manchego seco
  • fr  fromage manchego sec
  • it  formaggio manchego secco
  • en  hard Manchego cheese
  • de  reifer Manchego-Käse

<Plats a la carta. Formatges>