Back to top
Torna a la llista de diccionaris en línia

cop de calor - Diccionari enciclopèdic de medicina (DEMCAT). Versió de treball

Presentació
  • ca  cop de calor, n m
  • es  golpe de calor, n m
  • fr  coup de chaleur, n m
  • en  heatstroke, n

.FITXA MODIFICADA, Malalties i síndromes

Definició
Síndrome polisistèmica greu produïda per un augment patològic de la temperatura corporal amb fallida dels mecanismes termoreguladors, que s'esdevé en persones exposades agudament a una calor ambiental excessiva o que efectuen exercicis físics intensos.

Nota

  • Típicament, un cop de calor es pot presentar en persones que fan una activitat física intensa a l'aire lliure (esport i activitats laborals), i també en grups vulnerables que tenen factors de risc associats, com ara gent gran, nadons, embarassades, persones amb malalties cròniques, persones amb discapacitats físiques o psíquiques que tenen limitada la seva autocura, persones fràgils que viuen soles, etc.

    Una temperatura corporal superior a 42°C produeix lesions hístiques amb citòlisi massiva, alteració de les membranes cel·lulars, destrucció dels mitocondris, coagulació intravascular disseminada, deshidratació, acidosi, hipòxia, fenòmens que condueixen a una fallida multiorgànica. Clínicament es caracteritza per hipertèrmia intensa, alteració del nivell de consciència, amb somnolència, agitació psicomotora i coma, i anhidrosi per fallida del mecanisme adaptatiu de la sudoració.