Back to top
Torna a la llista de diccionaris en línia

esmorzar - Argot culinari i gastronòmic

Josep M. Daró

Presentació
  • ca  esmorzar, n m
  • es  desayuno
  • fr  petit-déjeuner

Definició
Primer àpat o menjada que es fa amb anterioritat al dinar. A Catalunya el nom de les menjades que es fan durant el dia no es presta a la confusió que tenen els nostres veïns, tant del nord com de l'oest. Comencem pel desdejuni, aliment lleuger que se sol prendre al matí, en llevar-se; l'esmorzar (que motiva aquesta entrada); el dinar, àpat principal del dia (el que es fa pels volts del migdia o a primera hora de la tarda); el berenar, menjada que es fa a mitja tarda, entre el dinar i el sopar (curiosament d'aquesta menjada en algunes contrades se'n diu esmorzar); i el sopar, que és l'àpat que es fa al vespre, més lleuger que el dinar, en alguns casos fins i tot més lleuger que l'esmorzar. En moltes famílies persisteix la tradició de menjar sopes per sopar, d'on etimològicament ve el nom de sopar. Per acabar, de les menjades que es fan a Catalunya, tenim el ressopó, àpat generalment festívol, que es fa a la nit, quan es triga molt a anar a dormir després d'haver sopat.