Back to top
Torna a la llista de diccionaris en línia

resolució alternativa de conflictes - Sistemes de resolució alternativa de conflictes (ADR)

Presentació
resolució alternativa de conflictes resolució alternativa de conflictes

 • ca  resolució alternativa de conflictes, n f
 • ca  ADR, n f sigla
 • es  resolución alternativa de conflictos, n f
 • es  resolución alternativa de disputas, n f
 • es  resolución alternativa de litigios, n f
 • es  ADR, n f sigla
 • fr  mode alternatif de règlement des conflits, n m
 • fr  mode substitutif de résolution des différends, n m
 • fr  règlement alternatif de conflits, n m
 • fr  ADR, n m sigla
 • fr  MARC, n m sigla
 • fr  MSRD, n m sigla
 • en  alternative dispute resolution, n
 • en  ADR, n sigla

Definició
Resolució de conflictes sense intervenció judicial.

Nota

 • 1. Els procediments de resolució alternativa de conflictes més habituals són l'arbitratge, la conciliació i la mediació.
 • 2. La sigla ADR correspon a la denominació anglesa alternative dispute resolution. Per extensió, aquesta sigla també s'utilitza sovint, tant en masculí com en femení, amb el sentit de 'procediment de resolució alternativa de conflictes' (per exemple, "L'arbitratge és un ADR" o "Les ADR més habituals són l'arbitratge, la conciliació i la mediació").
 • 3. Criteris aplicats pel Consell Supervisor en l'aprovació del terme resolució alternativa de conflictes (sigla ADR):

  S'aprova la forma resolució alternativa de conflictes, calc de l'anglès alternative dispute resolution, juntament amb la sigla anglesa ADR, i es reconsidera, doncs, la decisió presa en la reunió del Consell Supervisor núm. 538, del 15 de desembre de 2011, en què es va fixar la forma resolució de conflictes extrajudicial i la sigla REC, pels motius següents:

  Pel que fa a la forma resolució de conflictes extrajudicial, aprovada inicialment pel Consell Supervisor,

  ·és semànticament imprecisa i, per tant, equívoca, ja que els procediments de resolució de conflictes que inclou aquesta etiqueta (la mediació, l'arbitratge, etc.), encara que tenen lloc sense la intervenció d'un jutge, poden produir-se en el marc de processos judicials, de manera que no és exacte qualificar-los de procediments extrajudicials.(1)

  Pel que fa a la nova proposta, resolució alternativa de conflictes,

  ·és una denominació adequada i s'identifica perfectament amb el concepte;

  ·és la forma més utilitzada en els textos d'especialitat i entre els experts;

  ·segueix el paral·lelisme de les denominacions utilitzades en altres llengües;

  ·té el vistiplau dels especialistes del sector, que han sol·licitat explícitament la reconsideració del cas.

  Pel que fa a les sigles,

  ·la sigla aprovada inicialment pel Consell Supervisor (RCE) no té cap ús;

  ·la sigla utilitzada habitualment en qualsevol context per a designar aquest concepte (i, per extensió, per a fer referència a qualsevol procediment de resolució alternativa de conflictes), tant en català com, majoritàriament, en la resta de llengües, és ADR, corresponent a la denominació anglesa;

  ·ADR és una sigla molt consolidada, amb un ús similar, o fins i tot superior, al de la denominació desenvolupada.

  Entre resolució alternativa de conflictes i resolució de conflictes alternativa, s'opta per resolució alternativa de conflictes, malgrat que aquesta forma trenca el sintagma resolució de conflictes, que és la denominació del concepte superordinat corresponent i, per tant, el descriptor de la definició, per motius d'ús, perquè la forma consolidada, tal com mostren la majoria de textos especialitzats i, en general, la cerca a internet, és resolució alternativa de conflictes (la forma resolució de conflictes alternativa se sol utilitzar sobretot en contextos explicatius del tipus "resolució de conflictes alternativa a la via judicial", però no com a denominació global del concepte). També en altres llengües romàniques se segueix majoritàriament aquesta estructura.

  (1) Contextos com ara el següent, en què s'ha substituït la forma resolució alternativa de conflictes per la forma normalitzada inicialment resolució de conflictes extrajudicial, permeten veure que l'ús d'aquesta forma no és prou escaient:

  "S'ha dut a terme en diversos jutjats un projecte sobre la implantació de la mediació intrajudicial en matèria civil, per a potenciar la *resolució de conflictes extrajudicial."

  En canvi, s'entén sense problemes amb la forma resolució alternativa de conflictes:

  "S'ha dut a terme en diversos jutjats un projecte sobre la implantació de la mediació intrajudicial en matèria civil, per a potenciar la resolució alternativa de conflictes."

  [Acta 623, 28 de juny de 2017]