Back to top
  • ca  acabat, n m
  • es  acabado, n m
  • fr  finition, n f
  • en  finish, n

Procés d'elaboració del formatge

Definició
Conjunt d'operacions finals d'elaboració del formatge que inclou treure'l de la cambra de maduració o de la cambra de fred, envasar-lo, pesar-lo, etiquetar-lo i embolcallar-lo de manera que estigui preparat per a la distribució, la venda i el consum.

Nota

  • L'acabat comprèn operacions molt diverses. En els formatges madurats amb crosta, es poleix, s'eliminen els fongs i irregularitats de la superfície i s'hi poden afegir ceres, parafines i pel·lícules plàstiques transparents o de color, que opcionalment poden dur algun producte antifúngic. En altres casos, l'acabat intervé significativament en el gust del formatge. Així, es pot fregar amb oli o arrebossar amb herbes aromàtiques, espècies, fruita seca o llavors. De vegades, es fa una immersió en atmosferes líquides espirituoses (aiguardent, vi, cervesa). També, en determinats casos, s'envasa amb oli o salmorra, o s'hi incorporen herbes aromàtiques o espècies.