Back to top
  • ca  edam [nl], n m
  • ca  formatge d'Holanda, n m sin. compl.
  • ca  formatge de bola, n m sin. compl.
  • es  queso de bola, n m
  • es  queso edam, n m
  • fr  édam, n m
  • fr  hollande, n m
  • en  Edam, n
  • de  Edamer Käse, n m

Definició
Formatge fet amb llet de vaca, de pasta premsada i no cuita, de color groc vermellós, ferma, sense ulls, amb la crosta recoberta de parafina pintada de color vermell, que es presenta generalment en forma rodona i diversos graus de maduració.

Nota

  • L'edam és originari de la ciutat neerlandesa d'Edam.
  • ca  emmental, n m
  • es  emmental, n m
  • fr  emmental, n m
  • fr  emmenthal, n m
  • en  Emmental, n
  • de  Emmentaler, n m
  • de  Emmentaler Käse, n m

Definició
Formatge fet amb llet de vaca, de pasta dura i compacta i amb grans ulls, originari de la vall suïssa d'Emmental.
  • ca  emmotllat, n m
  • ca  emmotllament, n m sin. compl.
  • es  moldeado, n m
  • es  moldeo, n m
  • fr  moulage, n m
  • en  hooping, n

Definició
Operació de dipositar els grans de quallada amb la textura i les característiques desitjades en un motlle per donar-los forma i perquè continuï l'eliminació del xerigot.
  • ca  emmotllat, n m
  • ca  emmotllament, n m sin. compl.
  • es  moldeado, n m
  • es  moldeo, n m
  • fr  moulage, n m
  • en  hooping, n

Definició
Operació de dipositar els grans de quallada amb la textura i les característiques desitjades en un motlle per donar-los forma i perquè continuï l'eliminació del xerigot.
  • ca  escalfament, n m
  • es  calentamiento, n m
  • fr  chauffage, n m
  • en  heating, n

Definició
Operació de comunicar calor al conjunt de grans i xerigot per sobre de la temperatura de coagulació per tal d'afavorir l'escorregut de la quallada.

Nota

  • L'escalfament es fa servir en els formatges de pasta cuita.
  • ca  crosta, n f
  • ca  cotna, n f sin. compl.
  • ca  escorça, n f sin. compl.
  • ca  pell, n f sin. compl.
  • es  corteza, n f
  • fr  croûte, n f
  • en  rind, n

Definició
Part externa del formatge, que pot presentar fongs, llevats, cera o altres revestiments alimentaris i que té la funció de permetre'n la maduració, protegir-lo o definir-ne característiques exteriors.

Nota

  • 1. Hi ha crostes naturals, que es creen de manera espontània durant la maduració, i crostes artificials o sintètiques, generalment parafines. Hi ha també crostes florides, en què les floridures poden haver crescut de manera natural i espontània durant la maduració, per l'addició de fongs a la quallada o per la polvorització de la part externa del formatge una vegada ja té la seva forma; crostes amb condiments, com ara carbó vegetal, espècies o herbes aromàtiques, i crostes rentades, que es produeixen fregant la superfície del formatge amb salmorra, llevats, cervesa, ratafia o brisa, entre d'altres, durant la maduració.
  • 2. Hi ha crostes comestibles i n'hi ha que no ho són. Les crostes artificials o sintètiques no són comestibles. Entre les crostes naturals, es mengen les que aporten gust o aromes al formatge, que formen part del seu gust, com ara les toves o humides. En canvi, no es mengen les eixutes, dures o deshidratades ja que no aporten res al formatge.
  • ca  escorreguda, n f
  • ca  escorregut, n m
  • es  desuerado, n m
  • es  desuero, n m
  • es  escurrido, n m
  • fr  égouttage, n m
  • it  sgrondatura, n f
  • en  draining, n
  • en  stripping, n
  • de  Abtropfen, n m

Definició
Operació consistent a eliminar el xerigot de la quallada per decantació o filtratge.

Nota

  • L'escorreguda té lloc durant totes les fases posteriors a la coagulació de la llet, cosa que comprèn els processos que comencen en el tanc de quallar (tall, repòs, agitació, acidificació, escalfament i rentat de la pasta), l'emmotllat, el premsat, el salat i l'oreig.
  • ca  escorreguda, n f
  • ca  escorregut, n m
  • es  desuerado, n m
  • es  desuero, n m
  • es  escurrido, n m
  • fr  égouttage, n m
  • it  sgrondatura, n f
  • en  draining, n
  • en  stripping, n
  • de  Abtropfen, n m

Definició
Operació consistent a eliminar el xerigot de la quallada per decantació o filtratge.

Nota

  • L'escorreguda té lloc durant totes les fases posteriors a la coagulació de la llet, cosa que comprèn els processos que comencen en el tanc de quallar (tall, repòs, agitació, acidificació, escalfament i rentat de la pasta), l'emmotllat, el premsat, el salat i l'oreig.
  • ca  espàtula, n f
  • es  espátula para queso, n f
  • en  chisel knife, n
  • en  flat cheese knife, n

Definició
Estri en forma de pala petita, prima, amb el costat de la punta tallant, que serveix per a tallar formatges de pasta semidura o dura o per a trencar trossets de formatge per a ratllar.
  • ca  esrom, n m
  • es  esrom, n m
  • fr  esrom, n m
  • it  esrom, n m
  • en  Esrom, n

Definició
Formatge fet amb llet de vaca, de pasta premsada semidura, textura flexible, gust lleugerament àcid i presentat amb forma rectangular, originari de Dinamarca.