Back to top
  • ca  L'Étivaz, n m
  • es  L'Etivaz, n m
  • fr  L'Étivaz, n m
  • en  L'Étivaz, n

Definició
Formatge fet amb llet de vaca, de pasta dura, premsada i cuita, de color groc de vori, de gust afruitat i amb regust d'avellana, originari de la vila suïssa de L'Étivaz.

Nota

  • L'Étivaz es presenta en rodes grosses que pesen entre 10 i 38 kg.
laminador de formatge laminador de formatge

  • ca  laminador de formatge, n m
  • es  cortaquesos, n m
  • es  laminador de quesos, n m
  • fr  coupe-fromage, n m
  • fr  tranchette à fromage, n m
  • en  cheese plane, n
  • en  cheese slicer, n

Definició
Estri que consisteix en un mànec i una fulla en forma de trapezi on hi ha una ranura tallant, que serveix per a fer talls de formatge prims i del mateix gruix passant-lo pla per damunt del formatge.
  • ca  lira, n f
  • es  lira, n f
  • fr  brise-caillé, n m
  • fr  découpoir, n m
  • fr  harpe, n f
  • fr  lyre, n f
  • fr  tranche-caillé, n m
  • en  curd cutter, n

Definició
Estri d'acer inoxidable que porta un conjunt de fils o làmines metàl·lics, separats i paral·lels entre si, que serveix per a tallar la quallada, generalment enzimàtica, en grans de mida diversa segons el formatge que es vol elaborar.

Nota

  • Hi ha tres tipus de lira: la lira vertical, la lira horitzontal i la lira mixta.
  • ca  lira de tall, n f
  • es  cuchillo de alambre, n m
  • es  lira, n f
  • fr  lyre, n f
  • fr  lyre à fromage, n f
  • en  bow knife, n
  • en  cheese wire, n

Definició
Estri en forma de lira, amb un mànec que es bifurca en dos extrems i un fil d'acer inoxidable que els connecta, que serveix per a tallar formatges de pasta tova o delicada.