Back to top

Cercaterm

Cercador del conjunt de fitxes terminològiques que el TERMCAT posa a disposició pública. 

Si necessites més informació, et pots adreçar al Servei de Consultes (cal que t'hi registris prèviament).

 

Resultats per a la cerca "calamitat" dins totes les àrees temàtiques

aforament aforament

<Lleure > Espectacles>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de la Neoloteca, el diccionari en línia de termes normalitzats pel Consell Supervisor del TERMCAT.

Els termes normalitzats han estat objecte d'un estudi exhaustiu que en garanteix l'adequació terminològica i s'han sotmès a l'aprovació del Consell Supervisor, un òrgan permanent i col·legiat amb representants de l'Institut d'Estudis Catalans i el TERMCAT, i especialistes dels diversos àmbits del coneixement.

  • ca  aforament, n m
  • ca  capacitat, n f
  • es  aforo, n m
  • en  seat capacity, n

<Lleure > Espectacles>

Definició
Cabuda d'un cinema, un teatre o una sala d'espectacles, normalment expressada pel nombre de butaques de què disposa.
aforament aforament

<Empresa > Comunicació empresarial>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari de comunicació empresarial: publicitat, relacions públiques i màrqueting. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 1999. 306 p.; 22 cm. (Diccionaris de l'Enciclopèdia. Diccionaris terminològics)
ISBN 84-412-0228-1

Les dades originals poden haver estat actualitzades o completades posteriorment pel TERMCAT.

  • ca  aforament, n m
  • ca  capacitat, n f
  • es  aforo
  • en  seat capacity

<Comunicació empresarial > Comunicació > Publicitat > Mitjans > Mitjans de comunicació de massa>

Definició
Capacitat d'un cinema, d'un teatre o d'una sala d'espectacles, normalment expressada pel nombre de butaques de què disposa.
aforament aforament

<Empresa > Màrqueting. Comercialització > Fires. Congressos>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Terminologia de fires i congressos [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2004. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/31/>

  • ca  aforament, n m
  • ca  capacitat, n f
  • es  aforo
  • es  capacidad
  • fr  capacité
  • fr  capacité d'accueil
  • pt  avaliação
  • pt  capacidade
  • en  capacity

<Fires i congressos > Instal·lacions>

Definició
Nombre màxim de persones que poden ocupar simultàniament un local públic.
aforament aforament

<Lleure. Turisme > Hoteleria i turisme>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari d'hoteleria i turisme. Barcelona: Edicions 62: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2001. 201 p. (Diccionaris i obres de referència; 21)
ISBN 84-297-4994-2; 84-393-5573-4

Les dades originals poden haver estat actualitzades o completades posteriorment pel TERMCAT.

  • ca  aforament, n m
  • ca  capacitat, n f
  • es  aforo
  • es  capacidad
  • fr  capacité
  • en  capacity
  • de  Kapazität

<Hoteleria i turisme>

Definició
Nombre màxim legal de persones que poden ocupar simultàniament un allotjament, una sala, un vehicle, etc.

Nota

  • Normalment correspon al nombre de llits, butaques, places, etc., de què disposen. L'equivalència castellana aforo restringeix el significat a la cabuda d'un local destinat a espectacles públics.
al·lèrgia a la calamina al·lèrgia a la calamina

<Ciències de la salut > Al·lergologia>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Lèxic d'al·lèrgies [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2021. (Diccionaris en Línia)
<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/296>

  • ca  al·lèrgia a la calamina, n f
  • en  calamine allergy, n
  • cod  294168003

<Al·lergologia>

bonítol bonítol

<Gastronomia > Plats a la carta>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

  • ca  bonítol
  • es  bonito
  • fr  bonite
  • it  palamita
  • en  bonito
  • de  Bonito

<Plats a la carta. Peix i marisc>

bonítol bonítol

<Zoologia > Peixos>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

LLEONART, Jordi. Noms de peixos [en línia]. 2a ed. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2016. (Diccionaris en Línia)
<http://www.TERMCAT.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/173/>
Es tracta d'un diccionari descriptiu, que recull denominacions catalanes de peixos i les posa en correspondència amb els noms científics a què cal atribuir-les.

Aquest caràcter descriptiu justifica la presència de moltes denominacions no recollides en el diccionari normatiu de l'Institut d'Estudis Catalans. Per a orientar els usuaris, les denominacions catalanes estan classificades en un ordre decreixent de prioritat:
- Termes principals: Formes acordades a la normativa que tenen una gran extensió.
- Sinònims complementaris: Formes acordades a la normativa que tenen una extensió menor.
- Variants lingüístiques: Formes no adequades o no normatives i manlleus no adaptats (tots aquests casos, escrits en cursiva).

L'ordenació de les llengües prioritza les formes catalanes, seguides del nom científic i dels equivalents en altres llengües.

La nomenclatura procedeix d'un corpus de més de dues-centes trenta obres buidades o consultades, que van des del segle XIV fins a l'actualitat, amb la grafia revisada.

Per veure les fonts en què s'ha documentat cada denominació o conèixer els criteris seguits, es pot consultar el producte complet a la pàgina de diccionaris en línia del web del TERMCAT.

  • ca  bonítol, n m
  • ca  albacora, n f sin. compl.
  • ca  bonítol de ventre ratllat, n m sin. compl.
  • ca  bonítol petit, n m sin. compl.
  • ca  bonitolet, n m sin. compl.
  • ca  bonitoló [petit], n m sin. compl.
  • ca  fumadell [petit], n m sin. compl.
  • ca  llampuga, n f sin. compl.
  • ca  melva, n f sin. compl.
  • ca  palometa, n f sin. compl.
  • ca  palomida, n f sin. compl.
  • ca  vapora, n f sin. compl.
  • ca  biza, n f var. ling.
  • ca  bonítalo, n m var. ling.
  • ca  bonito, n m var. ling.
  • ca  bonitol, n m var. ling.
  • ca  bonitol de ventre ratllat, n m var. ling.
  • ca  bonitol petit, n m var. ling.
  • ca  bonitu, n m var. ling.
  • ca  bonyitol, n m var. ling.
  • ca  bonyítol, n m var. ling.
  • ca  bronítol, n m var. ling.
  • ca  lista, n f var. ling.
  • ca  palomita, n f var. ling.
  • ca  palumida, n f var. ling.
  • nc  Sarda sarda
  • nc  Pelamys sarda var. ling.
  • nc  Scomber sarda var. ling.
  • es  bonito
  • es  bonito atlántico
  • es  listado
  • fr  bonite à dos rayé
  • fr  bonitou
  • fr  pélamide
  • it  palamita
  • en  Atlantic bonito
  • en  belted bonito
  • de  pelamid

<Peixos > Escòmbrids>

bonítol en escabetx bonítol en escabetx

<Gastronomia > Plats a la carta>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

  • ca  bonítol en escabetx
  • es  bonito en escabeche
  • fr  bonite à l'escabèche
  • it  palamita marinata
  • en  pickled bonito
  • de  marinierter Bonito

<Plats a la carta. Peix i marisc>

bonítol en oli d'oliva bonítol en oli d'oliva

<Gastronomia > Plats a la carta>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

  • ca  bonítol en oli d'oliva
  • es  bonito en aceite de oliva
  • fr  bonite à l'huile d'olive
  • it  palamita all'olio d'oliva
  • en  bonito in olive oil
  • de  Bonito in Olivenöl

<Plats a la carta. Peix i marisc>

bonítol llis bonítol llis

<Zoologia > Peixos>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

LLEONART, Jordi. Noms de peixos [en línia]. 2a ed. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2016. (Diccionaris en Línia)
<http://www.TERMCAT.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/173/>
Es tracta d'un diccionari descriptiu, que recull denominacions catalanes de peixos i les posa en correspondència amb els noms científics a què cal atribuir-les.

Aquest caràcter descriptiu justifica la presència de moltes denominacions no recollides en el diccionari normatiu de l'Institut d'Estudis Catalans. Per a orientar els usuaris, les denominacions catalanes estan classificades en un ordre decreixent de prioritat:
- Termes principals: Formes acordades a la normativa que tenen una gran extensió.
- Sinònims complementaris: Formes acordades a la normativa que tenen una extensió menor.
- Variants lingüístiques: Formes no adequades o no normatives i manlleus no adaptats (tots aquests casos, escrits en cursiva).

L'ordenació de les llengües prioritza les formes catalanes, seguides del nom científic i dels equivalents en altres llengües.

La nomenclatura procedeix d'un corpus de més de dues-centes trenta obres buidades o consultades, que van des del segle XIV fins a l'actualitat, amb la grafia revisada.

Per veure les fonts en què s'ha documentat cada denominació o conèixer els criteris seguits, es pot consultar el producte complet a la pàgina de diccionaris en línia del web del TERMCAT.

  • ca  bonítol llis, n m
  • nc  Orcynopsis unicolor
  • es  tasarte
  • fr  palomète
  • fr  palomette
  • it  palamita bianca
  • en  plain bonito
  • de  ungestreifte Pelamide

<Peixos > Escòmbrids>