Back to top

Cercaterm

Cercador del conjunt de fitxes terminològiques que el TERMCAT posa a disposició pública. 

Si necessites més informació, et pots adreçar al Servei de Consultes (cal que t'hi registris prèviament).

 

Resultats per a la cerca "congelaci��" dins totes les àrees temàtiques

bosses de congelació bosses de congelació

<Economia > Comerç > Grans magatzems>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

ANDORRA. SERVEI DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Vocabulari bàsic dels grans magatzems [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2011. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/129/>
En denominacions catalanes i en equivalents en altres llengües s'utilitza la barra inclinada (/) per indicar l'existència de diverses possibilitats. (Per exemple, al final de la secció, a l'esquerra / a la dreta).

Les denominacions utilitzades com a títol d'àrea temàtica en el diccionari tenen majúscula inicial.

Finalment, en els termes que no tenen equivalència exacta en una determinada llengua, es recull com a equivalent un manlleu seguit d'un parèntesi explicatiu. (Per exemple, l'equivalent anglès de fuet és fuet (Catalan dry cured pork sausage).)

  • ca  bosses de congelació, n f pl
  • es  bolsas para congelar, n f pl
  • fr  sacs congélation, n m pl
  • pt  sacos de congelação, n m pl
  • en  freezer bags, n pl

<Grans Magatzems > Seccions > Drogueria>

cambra de congelació cambra de congelació

<Instal·lacions, màquines i aparells d'aliments sòlids>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Lèxic multilingüe de la indústria [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2009. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/22/>

  • ca  cambra de congelació, n f
  • es  cámara de congelación
  • fr  chambre de congélation
  • en  freezing room

<Indústria > Indústria alimentària > Aliments sòlids > Instal·lacions, màquines i aparells d'aliments sòlids>

capacitat de congelació capacitat de congelació

<Electrodomèstics>

Font de la imatge

Atenció! La informació d'aquesta fitxa pot requerir una revisió.

Si teniu dubtes sobre un punt concret, adreceu-vos al Servei d'atenció personalitzada.

  • ca  capacitat de congelació, n f
  • es  capacidad de congelación

<Electrodomèstics>

congelació congelació

<Malalties i síndromes>, <Traumatologia i ortopèdia>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS; FUNDACIÓ ACADÈMIA DE CIÈNCIES MÈDIQUES I DE LA SALUT DE CATALUNYA I DE BALEARS; ENCICLOPÈDIA CATALANA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT. Diccionari enciclopèdic de medicina (DEMCAT): Versió de treball [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2015-2021 (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/183/>
Es tracta d'un diccionari que ofereix les dades en curs de treball del projecte DEMCAT, que té com a objectiu l'elaboració d'un nou diccionari de medicina en llengua catalana. El contingut, que es va actualitzant i ampliant periòdicament, té com a punt de partida la segona edició en línia del Diccionari enciclopèdic de medicina, consultable en el Portal CiT de l'Institut d'Estudis Catalans.

Per a veure amb detall els criteris de marcatge de les fitxes, es pot consultar el producte complet a la pàgina de diccionaris en línia del web del TERMCAT. Igualment, per a obtenir més informació sobre el projecte, es pot consultar el web del projecte DEMCAT.

  • ca  congelació, n f

<Malalties i síndromes>, <Traumatologia i ortopèdia>

Definició
Lesió produïda per l'acció del fred sobre l'organisme. La congelació és afavorida per causes de tipus ambiental (neu, vent, humitat, etc) o orgànic (etilisme agut, desnutrició, xoc, etc). L'acció del fred intens pot donar lloc a lesions locals poc o molt extenses, o bé a un quadre d'hipotèrmia, anomenat síndrome general de congelació. Les lesions locals provocades pel fred poden ésser classificades en congelacions de primer, de segon i de tercer grau. La congelació de primer grau es manifesta per una vasoconstricció amb pal·lidesa cutània i sense dolor, seguida d'una vasodilatació amb pruïja. La congelació de segon grau es caracteritza per l'aparició de flictenes a conseqüència de l'exsudació plasmàtica i d'edemes. La congelació de tercer grau es manifesta per l'aparició d'una gangrena a conseqüència d'una constricció arteriolar persistent i d'una estasi sanguínia. La síndrome general de congelació es caracteritza per adinàmia, somnolència, bradicàrdia, estupor, etc, i pot arribar a provocar la mort del malalt.
congelació congelació

<Endocrinologia i nutrició>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS; FUNDACIÓ ACADÈMIA DE CIÈNCIES MÈDIQUES I DE LA SALUT DE CATALUNYA I DE BALEARS; ENCICLOPÈDIA CATALANA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT. Diccionari enciclopèdic de medicina (DEMCAT): Versió de treball [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2015-2021 (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/183/>
Es tracta d'un diccionari que ofereix les dades en curs de treball del projecte DEMCAT, que té com a objectiu l'elaboració d'un nou diccionari de medicina en llengua catalana. El contingut, que es va actualitzant i ampliant periòdicament, té com a punt de partida la segona edició en línia del Diccionari enciclopèdic de medicina, consultable en el Portal CiT de l'Institut d'Estudis Catalans.

Per a veure amb detall els criteris de marcatge de les fitxes, es pot consultar el producte complet a la pàgina de diccionaris en línia del web del TERMCAT. Igualment, per a obtenir més informació sobre el projecte, es pot consultar el web del projecte DEMCAT.

  • ca  congelació, n f

<Endocrinologia i nutrició>

Definició
Procés de conservació d'aliments, amb el qual hom aconsegueix la inhibició del desenvolupament microbià i de les reaccions enzímiques i químiques, amb temperatures de -18°C o inferiors.
congelació congelació

<Disciplines de suport > Física>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS; FUNDACIÓ ACADÈMIA DE CIÈNCIES MÈDIQUES I DE LA SALUT DE CATALUNYA I DE BALEARS; ENCICLOPÈDIA CATALANA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT. Diccionari enciclopèdic de medicina (DEMCAT): Versió de treball [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2015-2021 (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/183/>
Es tracta d'un diccionari que ofereix les dades en curs de treball del projecte DEMCAT, que té com a objectiu l'elaboració d'un nou diccionari de medicina en llengua catalana. El contingut, que es va actualitzant i ampliant periòdicament, té com a punt de partida la segona edició en línia del Diccionari enciclopèdic de medicina, consultable en el Portal CiT de l'Institut d'Estudis Catalans.

Per a veure amb detall els criteris de marcatge de les fitxes, es pot consultar el producte complet a la pàgina de diccionaris en línia del web del TERMCAT. Igualment, per a obtenir més informació sobre el projecte, es pot consultar el web del projecte DEMCAT.

  • ca  congelació, n f

<Disciplines de suport > Física>

Definició
Transformació d'un líquid en sòlid sota l'efecte d'una disminució de la seva temperatura.
congelació congelació

<Gastronomia > Procediments culinaris>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

BLANCO GONZÁLEZ, Juli; PAPIÓ AZNAR, Francesc; VILÀ MIQUEL, Lluís Ignasi. Diccionari de procediments culinaris [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2006. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/20/>

  • ca  congelació, n f
  • es  congelación
  • fr  congélation
  • en  freezing

<Procediments culinaris > Tractament dels productes > Preparació>

Definició
Procés de conservació d'aliments sotmetent-los a temperatures de -18°C o inferiors a fi d'inhibir el desenvolupament microbià i les reaccions enzimàtiques i químiques.
congelació congelació

<Procediments i processos dels aliments sòlids>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Lèxic multilingüe de la indústria [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2009. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/22/>

  • ca  congelació, n f
  • es  congelación
  • fr  congélation
  • en  freezing

<Indústria > Indústria alimentària > Aliments sòlids > Procediments i processos dels aliments sòlids>

congelació congelació

<Veterinària i ramaderia > Bromatologia>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari de veterinària i ramaderia [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2013. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/163/>
A més de termes, es recullen les formes sufixades catalanes més productives en l'àmbit de veterinària, amb indicació en la nota de diversos termes habituals que les utilitzen.

  • ca  congelació, n f
  • es  congelación
  • fr  congélation
  • en  freezing

<Veterinària i ramaderia > Bromatologia>

Definició
Tècnica de conservació d'aliments que consisteix a sotmetre'ls a temperatures de -18ºC o inferiors, a fi d'inhibir el desenvolupament microbià i les reaccions enzimàtiques i químiques.
congelació congelació

<Veterinària i ramaderia > Malalties > Traumatismes>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari de veterinària i ramaderia [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2013. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/163/>
A més de termes, es recullen les formes sufixades catalanes més productives en l'àmbit de veterinària, amb indicació en la nota de diversos termes habituals que les utilitzen.

  • ca  congelació, n f
  • es  congelación
  • es  heladura
  • fr  congélation
  • en  congelation

<Veterinària i ramaderia > Malalties > Traumatismes>

Definició
Traumatisme produït en els teixits per l'acció del fred que pot donar lloc a lesions locals poc o molt extenses o bé a un quadre d'hipotèrmia i que pot provocar la mort.