Back to top

Cercaterm

Cercador del conjunt de fitxes terminològiques que el TERMCAT posa a disposició pública. 

Si necessites més informació, et pots adreçar al Servei de Consultes (cal que t'hi registris prèviament).

 

Resultats per a la cerca "crostam" dins totes les àrees temàtiques

0 CRITERI gel granulat, gel greixós, gel en crosta i gel en galetes o bé frazil ice, grease ice, nilas i pancake ice? 0 CRITERI gel granulat, gel greixós, gel en crosta i gel en galetes o bé frazil ice, grease ice, nilas i pancake ice?

<Hidrologia>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa és l'adaptació resumida d'un criteri elaborat pel TERMCAT.

En el camp de la denominació i els equivalents, quan es tracta de fitxes que exposen un criteri general, es recullen sovint uns quants exemples. Aquests casos s'indiquen amb la marca (EXEMPLE) al final, en uns quants casos precedits d'informació sobre el punt que exemplifiquen.

En el camp dels equivalents, quan es tracta de fitxes que posen en relació dos termes o més, s'indica al costat de cada forma, en cursiva, quina és la denominació catalana principal corresponent.

En el camp de la nota s'indica on es pot consultar la versió completa del criteri, sempre que es tracti d'un document disponible en línia.

Aquesta fitxa de criteri, juntament amb totes les altres fitxes de criteri contingudes en el Cercaterm, forma part del Diccionari de criteris terminològics. Aquest diccionari es pot consultar complet en la pàgina de diccionaris en línia del web del TERMCAT (http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/187).

  • ca  0 CRITERI gel granulat, gel greixós, gel en crosta i gel en galetes o bé frazil ice, grease ice, nilas i pancake ice?

<Ciències de la Terra > Hidrologia>

Definició
Les denominacions gel granulat, gel greixós, gel en crosta i gel en galetes són les formes que es consideren adequades en català per a referir-se als equivalents anglesos frazil ice, grease ice, nilas i pancake ice. Totes quatre són formes normalitzades pel Consell Supervisor del TERMCAT, que designen fases diferents del procés de congelació de l'aigua marina, o d'aigües continentals turbulentes, en climes molt freds.

Les diferències establertes entre el gel granulat i el gel greixós són les següents:

- El gel granulat, o glaç granulat, és la primera etapa de la formació del gel, en què el gel està constituït per un conjunt de petits cristalls que suren transportats pel corrent.
. Els equivalents castellans són los cristales de hielo, el hielo cristalino i el hielo frazil; els francesos, le frasil (amb la variant ortogràfica frazil) i le sorbet , i els anglesos, the frazil i the frazil ice.

- El gel greixós, o glaç greixós, és la segona etapa de la formació del gel, en què el gel constitueix una capa prima i espessa de cristalls agrupats, només dèbilment consolidats entre si, que sura a la superfície de l'aigua i li dona una aparença oliosa.
. Els equivalents castellans són el hielo graso, el hielo grasoso i el hielo pastoso; els francesos, la glace pâteuse, la glace pelliculaire i també le sorbet, i els anglesos, the grease ice i the lard ice.

Finalment, el gel en crosta i el gel en galetes són dues possibles etapes finals de la formació de gel:

- El gel en crosta, o glaç en crosta, és el gel constituït com una capa llisa, mat, prima i elàstica, de menys de 10 cm de gruix, que es forma en aigües tranquil·les a partir del gel greixós; aquesta capa sura a la superfície de l'aigua i s'ondula fàcilment amb les onades sense trencar-se.
. L'equivalent castellà és el nilas; el francès, le nilas, i l'anglès, the nilas.

- El gel en galetes, o glaç en galetes, és el gel constituït per un conjunt de fragments de forma aproximadament circular d'entre 30 cm i 3 m de diàmetre i de 10 cm de gruix, que es forma en aigües agitades també a partir del gel greixós; aquests fragments tenen les vores aixecades pel xoc constant entre ells mateixos.
. Els equivalents castellans són los discos de hielo, el hielo panqueque i los panqueques de hielo; els francesos, la glace en assiette (o la glace en assiettes), la glace en crêpes i la glace en galettes, i l'anglès, pancake ice.

Nota

ànec crestat ànec crestat

<Ciències de la vida>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

FUNDACIÓ BARCELONA ZOO; INSTITUT CATALÀ D'ORNITOLOGIA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari dels ocells del món [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2017-2023. (Diccionaris en Línia)
<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/233>
Cada fitxa d'espècie té atribuïda la classificació sistemàtica corresponent a l'ordre i la família.

Un bon nombre de denominacions catalanes són propostes de nova creació que segueixen els Criteris per a la denominació catalana d'ocells aprovats pel Consell Supervisor del TERMCAT.

Determinades fitxes (almenys una per a cada família) s'acompanyen d'il·lustracions.

  • ca  ànec crestat, n m
  • es  ánade juarjal
  • fr  canard huppé
  • en  crested duck
  • de  Schopfente
  • nc  Lophonetta specularioides
  • nc  Anas specularioides alt. sin.

<03.03 Ocells > Anseriformes > Anàtids>

ànec crestat ànec crestat

<Zoologia > Ocells>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

FUNDACIÓ BARCELONA ZOO; INSTITUT CATALÀ D'ORNITOLOGIA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari dels ocells del món [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2017-2023. (Diccionaris en Línia)
<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/233>
Cada fitxa d'espècie té atribuïda la classificació sistemàtica corresponent a l'ordre i la família.

Un bon nombre de denominacions catalanes són propostes de nova creació que segueixen els Criteris per a la denominació catalana d'ocells aprovats pel Consell Supervisor del TERMCAT.

Determinades fitxes (almenys una per a cada família) s'acompanyen d'il·lustracions.

  • ca  ànec crestat, n m
  • es  ánade juarjal
  • fr  canard huppé
  • en  crested duck
  • de  Schopfente
  • nc  Lophonetta specularioides
  • nc  Anas specularioides alt. sin.

<03.03 Ocells > Anseriformes > Anàtids>

adob en crosta adob en crosta

<Indústria > Indústria de la pell>

Font de la imatge

Atenció! La informació d'aquesta fitxa pot requerir una revisió.

Si teniu dubtes sobre un punt concret, adreceu-vos al Servei d'atenció personalitzada.

  • ca  adob en crosta, n m
  • es  curtido de conservación

<Indústria > Indústria de la pell>

Definició
Preadob per a conservar les pells.
ala de la crista galli ala de la crista galli

<Ciències de la salut > Anatomia humana>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari d'anatomia [en línia]. 2a ed. act. i ampl. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2014. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/182/>

  • ca  ala de la crista galli, n f
  • es  ala de la crista galli
  • en  ala cristae galli
  • TA  ala cristae galli

<Anatomia>

arròs cremós amb bolets i crosta de formatge parmesà arròs cremós amb bolets i crosta de formatge parmesà

<Gastronomia > Plats a la carta>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

  • ca  arròs cremós amb bolets i crosta de formatge parmesà
  • es  arroz cremoso con setas y corteza de queso parmesano
  • fr  riz crémeux aux champignons et à la crôute de fromage parmesan
  • it  riso cremoso con funghi e crosta di parmigiano
  • en  creamy rice with mushrooms and Parmesan cheese crust
  • de  cremiger Reis mit Pilzen und Parmesanrinde

<Plats a la carta. Arrossos>

arròs cremós amb crestes de gall arròs cremós amb crestes de gall

<Gastronomia > Plats a la carta>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

  • ca  arròs cremós amb crestes de gall
  • es  arroz cremoso con crestas de gallo
  • fr  riz crémeux aux crêtes de coq
  • it  riso cremoso con creste di gallo
  • en  creamy rice with cock's combs
  • de  cremiger Reis mit Hahnenkämmen

<Plats a la carta. Arrossos>

artropatia per dipòsit de cristalls artropatia per dipòsit de cristalls

<Ciències de la salut > Medicina clínica > Classificació internacional de malalties>

Font de la imatge

Les denominacions en català d'aquesta fitxa procedeixen de l'obra següent, elaborada pel TERMCAT:

CIM-9-MC: Classificació internacional de malalties: 9a revisió: modificació clínica. 6a edició. Barcelona: Generalitat de Catalunya. Departament de Salut: Pòrtic, 2008. 1263 p.
ISBN: 978-84-9809-032-1

Aquesta classificació és la versió en català de la International Classification of Diseases, 9th revision, Clinical Modification (ICD-9-CM), que ha elaborat el TERMCAT a partir d'un encàrrec del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.

Les denominacions en anglès procedeixen del text oficial nord-americà, la versió digital del qual es pot descarregar des de l'adreça:
ftp://ftp.cdc.gov/pub/Health_Statistics/NCHS/Publications/ICD9-CM/2006/

Com a referència addicional s'ha tingut en compte l'obra:
PUCKETT, C. D. 2007 Annual hospital version: the educational annotation of ICD-9-CM. 5th ed. Reno, Nev.: Channel Publishing, 2006. 936 p.
ISBN: 1-933053-06-2

L'agrupació dels termes en àrees temàtiques s'ha fet seguint la distribució en capítols d'aquestes obres.

Com que l'ús principal d'aquestes classificacions és la codificació amb finalitats clíniques i estadístiques dels diagnòstics i procediments efectuats en els centres hospitalaris, els termes inclosos poden diferir dels que són habituals en la pràctica mèdica.

  • ca  artropatia per dipòsit de cristalls
  • en  crystal arthropathy

<Classificació internacional de malalties > Malalties > Malalties del sistema musculoesquelètic i del teixit connectiu>

astor crestat astor crestat

<Zoologia > Ocells>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

FUNDACIÓ BARCELONA ZOO; INSTITUT CATALÀ D'ORNITOLOGIA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari dels ocells del món [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2017-2023. (Diccionaris en Línia)
<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/233>
Cada fitxa d'espècie té atribuïda la classificació sistemàtica corresponent a l'ordre i la família.

Un bon nombre de denominacions catalanes són propostes de nova creació que segueixen els Criteris per a la denominació catalana d'ocells aprovats pel Consell Supervisor del TERMCAT.

Determinades fitxes (almenys una per a cada família) s'acompanyen d'il·lustracions.

  • ca  astor crestat, n m
  • es  azor moñudo
  • fr  autour huppé
  • en  crested goshawk
  • de  Schopfhabicht
  • nc  Accipiter trivirgatus

<26.03 Ocells > Accipitriformes > Accipítrids>

astor crestat astor crestat

<Ciències de la vida>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

FUNDACIÓ BARCELONA ZOO; INSTITUT CATALÀ D'ORNITOLOGIA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari dels ocells del món [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2017-2023. (Diccionaris en Línia)
<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/233>
Cada fitxa d'espècie té atribuïda la classificació sistemàtica corresponent a l'ordre i la família.

Un bon nombre de denominacions catalanes són propostes de nova creació que segueixen els Criteris per a la denominació catalana d'ocells aprovats pel Consell Supervisor del TERMCAT.

Determinades fitxes (almenys una per a cada família) s'acompanyen d'il·lustracions.

  • ca  astor crestat, n m
  • es  azor moñudo
  • fr  autour huppé
  • en  crested goshawk
  • de  Schopfhabicht
  • nc  Accipiter trivirgatus

<26.03 Ocells > Accipitriformes > Accipítrids>