Cercaterm
Cercador del conjunt de fitxes terminològiques que el TERMCAT posa a disposició pública.
Si necessites més informació, et pots adreçar al Servei de Consultes (cal que t'hi registris prèviament).
Resultats per a la cerca "esblanquet" dins totes les àrees temàtiques
<Alimentació. Gastronomia>
La informació d'aquesta fitxa és l'adaptació resumida d'un criteri elaborat pel TERMCAT.
En el camp de la denominació i els equivalents, quan es tracta de fitxes que exposen un criteri general, es recullen sovint uns quants exemples. Aquests casos s'indiquen amb la marca (EXEMPLE) al final, en uns quants casos precedits d'informació sobre el punt que exemplifiquen.
En el camp dels equivalents, quan es tracta de fitxes que posen en relació dos termes o més, s'indica al costat de cada forma, en cursiva, quina és la denominació catalana principal corresponent.
En el camp de la nota s'indica on es pot consultar la versió completa del criteri, sempre que es tracti d'un document disponible en línia.
Aquesta fitxa de criteri, juntament amb totes les altres fitxes de criteri contingudes en el Cercaterm, forma part del Diccionari de criteris terminològics. Aquest diccionari es pot consultar complet en la pàgina de diccionaris en línia del web del TERMCAT (http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/187).
- ca 0 CRITERI sofregir a foc lent, escalfar, blanquejar, emblanquir, escaldar, pochar o potxar?
- es (blanquejar) blanquear, v tr
- es (blanquejar) escaldar, v tr
- es (escalfar) escalfar, v tr
- es (escalfar) pochar, v tr
- es (sofregir a foc lent) pochar, v tr
- fr (blanquejar) blanchir, v tr
- fr (blanquejar) ébouillanter, v tr
- fr (escalfar) pocher, v tr
- fr (sofregir a foc lent) pocher, v tr
- en (blanquejar) blanch, to, v tr
- en (sofregir a foc lent) poach, to, v tr
<Alimentació. Gastronomia > Procediments culinaris>
Definició
- Quan sofregim un aliment a foc lent el fregim lleugerament a la paella a temperatura relativament baixa per enrossir-lo.
. L'equivalent castellà és pochar; el francès, pocher, i l'anglès, to poach.
- Quan escalfem un aliment, el coem en un líquid a una temperatura pròxima al punt d'ebullició.
. Els equivalents castellans són escalfar i pochar; el francès, pocher, i l'anglès, to poach.
- Quan blanquegem, emblanquim o escaldem un aliment (generalment vegetal), el fem bullir lleugerament per a estovar-lo o eliminar-ne el color o el mal gust.
. Els equivalents castellans són blanquear i escaldar; els francesos, blanchir i ébouillanter, i l'anglès, to blanch.
En canvi, es descarten la forma *pochar (manlleu del francès a través del castellà) i l'adaptació *potxar perquè resulten innecessàries, tenint en compte que fan referència a procediments culinaris coneguts que ja tenen denominacions catalanes pròpies i més entenedores.
Nota
- 1. Pel que fa exclusivament als ous, quan els coem sense closca en aigua a una temperatura pròxima al punt d'ebullició, podem dir que fem ous escalfats, ous escumats o, de manera complementària, ous escaldats. Ou escumat (que és la forma recollida en el diccionari normatiu de l'Institut d'Estudis Catalans) s'explica pel fet que, un cop cuits, es treuen de l'aigua amb una escumadora.
- 2. Podeu consultar les fitxes completes de escalfar, blanquejar i ou escalfat al Cercaterm, i també, amb relació als ous, el document original Ous poché, poixé, potxé...?, al web del TERMCAT (www.termcat.cat/ca/actualitat/apunts/ous-poche-poixe-potxe).
<Ciències de la Terra > Geologia>
Atenció! La informació d'aquesta fitxa pot requerir una revisió.
Si teniu dubtes sobre un punt concret, adreceu-vos al Servei d'atenció personalitzada.
- ca alber, n m
- ca blanqueot, n m
- ca blanquer, n m
- ca blanquert, n m
- es albariza
- es albarizo
- es albero
<Ciències de la Terra > Geologia>
Definició
<Pintura>
La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:
GINER i ROURICH, Matilde. Vocabulari dels oficis d'art. 2a ed. Barcelona: Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura, 1990. 164 p.
ISBN 84-393-0947-3
Les dades originals poden haver estat actualitzades o completades posteriorment pel TERMCAT.
- ca blanc de plom, n m
- ca blanc d'argent, n m sin. compl.
- ca blanc de Krems, n m sin. compl.
- ca blanquet, n m sin. compl.
- ca cerussa, n f sin. compl.
- es albayalde
- es blanco de Krems
- es blanco de plata
- es blanco de plomo
- es cerusa
- fr céruse
- en white lead
<Arts > Pintura>
<Indústria > Indústria de la fusta > Fusteria>
La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:
Glosario de la madera [en línia]. [S.l.]: Coopwood, 2020.
<https://www.coopwoodplus.eu/es/dictionario/>
Es tracta d'un glossari elaborat en el marc del projecte Coopwood (del programa POCTEFA 2014-2020) en el qual ha participat el TERMCAT, que es pot consultar en aquest enllaç:
<https://www.coopwoodplus.eu/es/inicio/>
- ca blanc de plom, n m
- ca blanc d'argent, n m sin. compl.
- ca blanc de Krems, n m sin. compl.
- ca blanquet, n m sin. compl.
- ca cerussa, n f sin. compl.
- es albayalde, n m
- es blanco de plata, n m
- es blanco de plomo, n m
- es cerusa, n f
- fr céruse, n f
- en white lead, n
- eu albaialde, n
- eu berun-zuri, n
- eu zerusa, n
- eu zilar zuri, n
<Fusteria > Materials>
<Política>
La informació d'aquesta fitxa procedeix de la Neoloteca, el diccionari en línia de termes normalitzats pel Consell Supervisor:
TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Neoloteca [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 1999-2024.
<http://www.termcat.cat/neoloteca/>
A la Neoloteca trobareu informació més detallada dels termes, que inclou:
- Els criteris que s'han tingut en compte per a l'aprovació de la forma catalana proposada (des del 2011).
- El motiu de normalització dels termes i el tipus de formació lèxica de la denominació aprovada (des del 2018).
- ca blanqueig verd, n m
- ca ecoblanqueig, n m
- es ecoblanqueamiento, n m
- es ecoblanqueo, n m
- es ecoimpostura, n f
- es ecopostureo, n m
- es greenwashing, n m
- es imagen verde, n f
- es lavado de imagen ecológico, n m
- es lavado de imagen verde, n m
- es lavado verde, n m
- fr blanchiment écologique, n m
- fr blanchiment vert, n m
- fr écoblanchiment, n m
- fr mascarade écologique, n f
- fr verdissement d'image, n m
- it ambientalismo di facciata, n m
- it ecologismo di facciata, n m
- it greenwashing, n m
- pt branqueamento ecológico, n m
- pt ecobranqueamento, n m
- pt esverdeamento da imagem, n m
- pt greenwashing, n m
- ptBR lavagem verde, n m
- ptBR maquiagem verde, n m
- en green sheen, n
- en greenwash, n
- en greenwashing, n
<Política>
Definició
<Empresa > Màrqueting. Comercialització>, <Empresa > Comunicació empresarial>
La informació d'aquesta fitxa procedeix de la Neoloteca, el diccionari en línia de termes normalitzats pel Consell Supervisor:
TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Neoloteca [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 1999-2024.
<http://www.termcat.cat/neoloteca/>
A la Neoloteca trobareu informació més detallada dels termes, que inclou:
- Els criteris que s'han tingut en compte per a l'aprovació de la forma catalana proposada (des del 2011).
- El motiu de normalització dels termes i el tipus de formació lèxica de la denominació aprovada (des del 2018).
- ca blanqueig verd, n m
- ca ecoblanqueig, n m
- es ecoblanqueamiento, n m
- es ecoblanqueo, n m
- es ecoimpostura, n f
- es ecopostureo, n m
- es greenwashing, n m
- es imagen verde, n f
- es lavado de imagen ecológico, n m
- es lavado de imagen verde, n m
- es lavado verde, n m
- fr blanchiment écologique, n m
- fr blanchiment vert, n m
- fr écoblanchiment, n m
- fr mascarade écologique, n f
- fr verdissement d'image, n m
- it ambientalismo di facciata, n m
- it ecologismo di facciata, n m
- it greenwashing, n m
- pt branqueamento ecológico, n m
- pt ecobranqueamento, n m
- pt esverdeamento da imagem, n m
- pt greenwashing, n m
- ptBR lavagem verde, n m
- ptBR maquiagem verde, n m
- en green sheen, n
- en greenwash, n
- en greenwashing, n
<Empresa > Màrqueting. Comercialització>, <Empresa > Comunicació empresarial>
Definició
<Ciències de la vida > Ecologia>
La informació d'aquesta fitxa procedeix de la Neoloteca, el diccionari en línia de termes normalitzats pel Consell Supervisor:
TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Neoloteca [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 1999-2024.
<http://www.termcat.cat/neoloteca/>
A la Neoloteca trobareu informació més detallada dels termes, que inclou:
- Els criteris que s'han tingut en compte per a l'aprovació de la forma catalana proposada (des del 2011).
- El motiu de normalització dels termes i el tipus de formació lèxica de la denominació aprovada (des del 2018).
- ca blanqueig verd, n m
- ca ecoblanqueig, n m
- es ecoblanqueamiento, n m
- es ecoblanqueo, n m
- es ecoimpostura, n f
- es ecopostureo, n m
- es greenwashing, n m
- es imagen verde, n f
- es lavado de imagen ecológico, n m
- es lavado de imagen verde, n m
- es lavado verde, n m
- fr blanchiment écologique, n m
- fr blanchiment vert, n m
- fr écoblanchiment, n m
- fr mascarade écologique, n f
- fr verdissement d'image, n m
- it ambientalismo di facciata, n m
- it ecologismo di facciata, n m
- it greenwashing, n m
- pt branqueamento ecológico, n m
- pt ecobranqueamento, n m
- pt esverdeamento da imagem, n m
- pt greenwashing, n m
- ptBR lavagem verde, n m
- ptBR maquiagem verde, n m
- en green sheen, n
- en greenwash, n
- en greenwashing, n
<Ciències de la vida > Ecologia>
Definició
<Gastronomia > Procediments culinaris>
La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:
BLANCO GONZÁLEZ, Juli; PAPIÓ AZNAR, Francesc; VILÀ MIQUEL, Lluís Ignasi. Diccionari de procediments culinaris [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2006. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/20/>
- ca blanquejar, v tr
- ca emblanquir, v tr
- ca escaldar, v tr
- es blanquear
- es escaldar
- fr blanchir
- fr ébouillanter
- en blanch, to
<Procediments culinaris > Cocció > Bulls>
Definició
<Veterinària i ramaderia > Inspecció veterinària>
La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:
TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari de veterinària i ramaderia [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2013. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/163/>
A més de termes, es recullen les formes sufixades catalanes més productives en l'àmbit de veterinària, amb indicació en la nota de diversos termes habituals que les utilitzen.
- ca blanquet, n m
- es cordilla
- fr menu de mouton
- en sheep small intestine
<Veterinària i ramaderia > Inspecció veterinària>
Definició
<Veterinària i ramaderia > Inspecció veterinària>
La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:
TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari de veterinària i ramaderia [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2013. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/163/>
A més de termes, es recullen les formes sufixades catalanes més productives en l'àmbit de veterinària, amb indicació en la nota de diversos termes habituals que les utilitzen.
- ca blanquet, n m
- es cordilla
- fr menu de mouton
- en sheep small intestine
<Veterinària i ramaderia > Inspecció veterinària>