Back to top
assaig d'equivalència de sorra assaig d'equivalència de sorra

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

UNIVERSITAT POLITÈCNICA DE CATALUNYA; ENCICLOPÈDIA CATALANA. Diccionari d'enginyeria civil [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2017. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/240/>
Les paraules marcades entre circumflexos (^) en l'interior d'una definició indiquen que es tracta de termes amb fitxa pròpia en el diccionari que poden ajudar a ampliar el significat d'aquella definició.

Per problemes tecnològics de representació gràfica, s'ha suprimit part d'algunes definicions. La informació completa es pot consultar a l'edició en paper d'aquesta obra.

  • ca  assaig d'equivalència de sorra, n m
  • es  ensayo de equivalente de arena
  • en  sand equivalence test

<Enginyeria civil > Enginyeria del transport>

Definició
Assaig que consisteix a introduir una mostra d'^àrid^ fi en una proveta que prèviament s'ha omplert amb una solució floculant i, després de barrejar-los bé, es deixa reposar durant 20 min, segons la norma UNE-EN 933-8, a fi de valorar la netedat i la qualitat de l'àrid.

Al cap d'aquest temps l'àrid net s'haurà dipositat al fons; a la zona intermèdia es podran veure les partícules contaminants en suspensió, i a la superfície es podrà veure el líquid realment net. La relació entre l'altura de la superfície de l'àrid net i la de les partícules contaminants, expressada en tant per cent, defineix l'equivalència de sorra. En realitat, en aquest assaig es valoren la netedat i la qualitat de tot el material que passa pel tamís 5 UNE, és a dir, s'hi inclou una part de l'àrid gruixut i del fíl·ler.