Back to top

Cercaterm

Cercador del conjunt de fitxes terminològiques que el TERMCAT posa a disposició pública. 

Si necessiteu més informació, us podeu adreçar al Servei de Consultes (cal que us hi registreu prèviament).

 

Resultats per a la cerca "negoci" dins totes les àrees temàtiques

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa, que ha estat cedida per la Societat Catalana d'Estudis Jurídics de l'Institut d'Estudis Catalans, procedeix de l'obra següent:

SOCIETAT CATALANA D'ESTUDIS JURÍDICS. Diccionari jurídic [en línia]. 11a ampl. Barcelona: Institut d'Estudis Catalans. Societat Catalana d'Estudis Jurídics, 2021.<https://cit.iec.cat/obresx.asp?obra=DJC>
Les dades originals poden haver estat actualitzades posteriorment per la Societat Catalana d'Estudis Jurídics o, amb el seu vistiplau, pel TERMCAT.

 • ca  negoci, n m
 • es  negocio

<Dret mercantil>

Definició
Conjunt de béns organitzat per l'empresariat com a mitjà per a obtenir una finalitat econòmica, entesa com la producció i l'intercanvi de béns o serveis per al mercat.

Nota

 • Àmbit: Espanya
 • En l'ordenament jurídic de l'Estat espanyol no existeix una regulació general sobre el negoci i la seva transmissibilitat, per això és necessari induir uns principis a partir de normes disperses que es refereixen a alguns aspectes concrets del negoci, i que n'estableixen la possibilitat d'alienació (art. 291 Codi de comerç, art. 324 i 1389 Codi civil espanyol i art. 44 Estatut dels treballadors); d'aportació a una societat (art. 39.3 Llei de societats anònimes); que es doni en arrendament (art. 3 Llei d'arrendaments urbans), de manera que la persona titular del negoci cedeix a una altra persona, física o jurídica, l'ús o l'explotació del negoci per un temps determinat o per un preu concret i es produeix, per tant, una dissociació entre la titularitat del negoci i la titularitat de l'explotació efectiva; o sigui que l'objecte d'hipoteca (art. 19 Llei d'hipoteca mobiliària, de l'Estat, del 1954), en no ser, el negoci, un bé immoble, no és susceptible que se'n constitueixi una garantia real; per aquest motiu, únicament és possible la hipoteca mobiliària sobre béns mobles determinats del negoci.
  Finalment, el negoci jurídic és l'acte jurídic, lícit, més important i consisteix en una o diverses declaracions de voluntat encaminades a produir efectes jurídics, és a dir, a crear, modificar o extingir un dret. En el dret mercantil, el principal negoci jurídic és el contracte.
negoci negoci

<Economia > Finances > Assegurances>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari d'assegurances: terminologia i fraseologia. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2001. 214 p.
ISBN 84-393-5519-X

Les dades originals poden haver estat actualitzades o completades posteriorment pel TERMCAT.

 • ca  negoci, n m
 • es  negocio
 • en  business

<Assegurances > Entitat asseguradora > Producció>

Definició
Operació d'assegurança.
Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari d'economia i empresa. Barcelona: Dossier Econòmic de Catalunya, 2000. 263 p.

Les dades originals poden haver estat actualitzades o completades posteriorment pel TERMCAT.

 • ca  negoci, n m
 • es  negocio
 • en  business

<Economia i empresa>

Definició
Activitat econòmica duta a terme amb afany de lucre.
negoci jurídic negoci jurídic

<Dret > Dret civil>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

CATALUNYA. DEPARTAMENT DE JUSTÍCIA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari de dret civil [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2012. (Diccionaris en Línia) <http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/150>

 • ca  negoci jurídic, n m
 • ca  negoci, n m sin. compl.
 • es  negocio
 • es  negocio jurídico

<Dret civil > Dret civil general>

Definició
Acte jurídic voluntari lícit, els efectes jurídics del qual deriven i són configurats per la voluntat.