Back to top

Cercaterm

Cercador del conjunt de fitxes terminològiques que el TERMCAT posa a disposició pública. 

Si necessites més informació, et pots adreçar al Servei de Consultes (cal que t'hi registris prèviament).

 

Resultats per a la cerca "professar" dins totes les àrees temàtiques

0 CRITERI Denominació femenina (2): Representació de formes dobles determinades pel sexe (proposta de tractament) 0 CRITERI Denominació femenina (2): Representació de formes dobles determinades pel sexe (proposta de tractament)

<Criteris>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa és l'adaptació resumida d'un criteri elaborat pel TERMCAT.

En el camp de la denominació i els equivalents, quan es tracta de fitxes que exposen un criteri general, es recullen sovint uns quants exemples. Aquests casos s'indiquen amb la marca (EXEMPLE) al final, en uns quants casos precedits d'informació sobre el punt que exemplifiquen.

En el camp dels equivalents, quan es tracta de fitxes que posen en relació dos termes o més, s'indica al costat de cada forma, en cursiva, quina és la denominació catalana principal corresponent.

En el camp de la nota s'indica on es pot consultar la versió completa del criteri, sempre que es tracti d'un document disponible en línia.

Aquesta fitxa de criteri, juntament amb totes les altres fitxes de criteri contingudes en el Cercaterm, forma part del Diccionari de criteris terminològics. Aquest diccionari es pot consultar complet en la pàgina de diccionaris en línia del web del TERMCAT (http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/187).

  • ca  0 CRITERI Denominació femenina (2): Representació de formes dobles determinades pel sexe (proposta de tractament)
  • ca  Adjectiu: cec cega (EXEMPLE), adj
  • ca  Adjectiu: educatiu -iva (EXEMPLE), adj
  • ca  Adjectiu: falb -a (EXEMPLE), adj
  • ca  Adjectiu: guerxo -a (EXEMPLE), adj
  • ca  Adjectiu: petri pètria (EXEMPLE), adj
  • ca  Nom: consumidor proactiu | consumidora proactiva (EXEMPLE), n m, f
  • ca  Nom: pilot (EXEMPLE), n m, f
  • ca  Nom: professor | professora (EXEMPLE), n m, f

<Criteris metodològics > Dades terminològiques > Denominació>

Definició
En els noms de doble gènere, el gènere és una característica semàntica que oposa masculí i femení, mentre que en els adjectius és una funció gramatical que no afecta el concepte. Aquesta diferència no es recull adequadament en el sistema tradicional de representació de les formes femenines, consistent a reduir la forma femenina a la seva terminació en totes dues categories.

És per això que considerem preferible adoptar un sistema doble, tal com fa el diccionari normatiu de l'Institut d'Estudis Catalans (DIEC):
- En els adjectius, representar la forma femenina com una terminació adjuntada al masculí.
- En els noms de doble gènere, representar la forma femenina completa.

Ara bé, el sistema de representació del femení adoptat pel DIEC està pensat per a la lexicografia però no per a la terminografia. El seu ús en terminografia té inconvenients:
(1) La separació de forma masculina i forma femenina amb un espai pot plantejar dubtes sobre els límits de cadascuna, ja que hi ha moltes denominacions terminogràfiques amb espais interns.
Ex. 1: (DIEC) professor professora
Ex. 2: (terminografia) ?comissari tècnic controlador comissària tècnica controladora
(2) L'atribució de dues categories lèxiques, una a cada forma, s'ajusta al plantejament lexicogràfic basat en la forma lingüística (hi ha dues formes), però no al plantejament terminogràfic basat en el concepte (essencialment, hi ha un sol concepte, amb variacions menors segons el gènere).
Ex.: (DIEC) professor professora m i f [substantiu masculí i substantiu femení]

A. Proposta terminogràfica de representació final del femení
- En el cas dels adjectius, es manté el sistema de reducció de la forma femenina a la terminació, segons els criteris tradicionals. (Vegeu el criteri Representació de denominacions femenines (1).)
Ex. 1: falb -a adj; guerxo -a adj
Ex. 2: educatiu -iva adj
Ex. 3: cec cega adj; petri pètria adj
- En el cas dels noms de doble gènere, s'opta per escriure la forma femenina segons els criteris següents:
. Separació de la forma masculina i la forma femenina per mitjà d'un signe específic, '|', present en el teclat.
Ex.: professor | professora
. Representació d'una sola forma en cas de coincidència de forma masculina i forma femenina, per qüestions pràctiques.
Ex.: pilot
. Atribució d'una categoria lèxica unitària a totes dues formes, de manera que es pugui interpretar que són formes diferents de la mateixa denominació.
Ex.: consumidor proactiu | consumidora proactiva n m, f [nom masculí i femení]

B. Proposta terminogràfica de representació interna del femení
En l'eina de gestió utilitzada (eina de gestió és una base de dades amb una interfície ajustada a les necessitats terminogràfiques), es pot optar per les representacions següents dels noms de doble gènere:
(1) Reservar un camp per a cada forma, mantenint la unitat de la denominació.
Ex.: [Denominació] professor (m) professora (f) || [Categoria lèxica] n m, f
(2) Recollir totes dues formes en el mateix camp, amb el format previst per a la representació final.
Ex.: [Denominació] professor | professora || [Categoria lèxica] n m, f

Nota

  • 1. Aquest criteri es complementa amb les fitxes CRITERI Denominació femenina (1): Representació de formes dobles determinades pel sexe (sistema tradicional) i Denominació femenina (3): Representació de formes dobles no determinades pel sexe (tractament).
  • 2. Podeu consultar el document de criteri original, Denominació: Representació del femení (Generalitats), en l'apartat "Criteris terminològics" del web del TERMCAT (arxiu.termcat.cat/criteris/denominacions-representacio-femeni-generalitats.pdf).
acte processal acte processal

<Dret > Dret penal. Dret penitenciari>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

CATALUNYA. DEPARTAMENT DE JUSTÍCIA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Vocabulari de dret penal i penitenciari [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2014. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/172/>

  • ca  acte processal, n m
  • es  acto procesal, n m

<Dret penal i penitenciari > Dret processal penal>

acte processal acte processal

<Treball > Negociació col·lectiva>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DEPARTAMENT DE TREBALL, AFERS SOCIALS I FAMÍLIES. Diccionari de la negociació col·lectiva [en línia]. 2a ed. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2019. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/5/>

  • ca  acte processal, n m
  • es  acto procesal

<Negociació col·lectiva > Conceptes generals>

Definició
Acte realitzat en un procés pels òrgans jurisdiccionals i els litigants destinat a iniciar, impulsar i finalitzar el procés.
acte processal acte processal

<Dret processal>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa, que ha estat cedida per la Societat Catalana d'Estudis Jurídics de l'Institut d'Estudis Catalans, procedeix de l'obra següent:

SOCIETAT CATALANA D'ESTUDIS JURÍDICS. Diccionari jurídic [en línia]. 13a ampl. Barcelona: Institut d'Estudis Catalans. Societat Catalana d'Estudis Jurídics, 2023.
<https://cit.iec.cat/obresx.asp?obra=DJC>
Les dades originals poden haver estat actualitzades posteriorment per la Societat Catalana d'Estudis Jurídics o, amb el seu vistiplau, pel TERMCAT.

  • ca  acte processal, n m
  • es  acto procesal

<Dret processal>

Definició
Acte realitzat en un procés pels òrgans jurisdiccionals i els litigants destinat a iniciar, impulsar i finalitzar el procés.

Nota

  • Tot acte processal implica una activitat que té efectes sobre el procés judicial, tant si l'han dut a terme les parts, el jutge o el tribunal o, fins i tot, una tercera persona. Segons l'origen que tingui l'acte, entre els actes realitzats per l'òrgan jurisdiccional es poden distingir: els actes realitzats pel mateix jutge o tribunal (resolucions judicials), els actes duts a terme pel lletrat de l'Administració de justícia (diligències d'ordenació) i els actes realitzats per la resta de personal de l'esmentat òrgan.
    També són actes processals els actes de postulació, realitzats per les parts, ja siguin de petició (per exemple, la demanda o la contestació a la mateixa), d'al·legació (afirmacions de fets i de dret) o de prova, així com els actes de disposició (per exemple, els actes de renúncia o els de transacció judicial).
    Aquests actes processals es duen a terme habitualment en el tribunal competent, tret que per la naturalesa que tenen s'hagin de practicar en un altre lloc i en un moment o període determinat (dies i hores hàbils per a la realització).
aliment processat aliment processat

<Indústria / Alimentació>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa, que ha estat cedida per l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, procedeix de l'obra següent:

ACADÈMIA VALENCIANA DE LA LLENGUA. Portal terminològic valencià [en línia]. València: Acadèmia Valenciana de la Llengua, 2023.
<http://www.avl.gva.es/lexicval/ptv>
Les dades originals poden haver estat actualitzades posteriorment per l'Acadèmia Valenciana de la Llengua o, amb el seu vistiplau, pel TERMCAT.

  • ca  aliment processat, n m
  • es  alimento elaborado
  • es  alimento procesado
  • fr  aliment transformé
  • en  processed food
  • en  processed foodstuff

<Indústria / Alimentació>

Definició
Producte alimentari alterat per la introducció de substàncies, com ara sal, sucre, oli o altres additius, que canvien la naturalesa dels aliments originals, amb la finalitat que es conserven més temps o que resulten més agradables per al paladar i més atractius per a la vista.
aliment ultraprocessat aliment ultraprocessat

<Indústria / Alimentació>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa, que ha estat cedida per l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, procedeix de l'obra següent:

ACADÈMIA VALENCIANA DE LA LLENGUA. Portal terminològic valencià [en línia]. València: Acadèmia Valenciana de la Llengua, 2023.
<http://www.avl.gva.es/lexicval/ptv>
Les dades originals poden haver estat actualitzades posteriorment per l'Acadèmia Valenciana de la Llengua o, amb el seu vistiplau, pel TERMCAT.

  • ca  aliment ultraprocessat, n m
  • ca  aliment altament processat, n m sin. compl.
  • es  alimento altamente procesado
  • es  alimento ultraprocesado
  • fr  aliment hautement transformé
  • fr  aliment ultratransformé
  • en  highly processed food
  • en  highly processed food

<Indústria / Alimentació>

Definició
Producte alimentari elaborat principalment amb ingredients processats, com ara sucres, olis, greixos o sal, a més d'additius alimentaris, com ara colorants, potenciadors de sabor o conservants, i que es caracteritza per la presència escassa o nul·la d'aliments naturals.
arqueologia processual arqueologia processual

<Ciències socials > Arqueologia>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

GARCIA PETIT, Lluís [et al.]. Diccionari d'arqueologia [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2009. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/18/>

  • ca  arqueologia processual, n f
  • es  arqueología procesual
  • en  processual archaeology

<Arqueologia > Teoria>

Definició
Corrent de l'arqueologia que estudia el registre arqueològic a partir de la consideració de la cultura com a sistema.

Nota

  • L'arqueologia processual, basada en la teoria dels sistemes, té relació amb els enfocaments neopositivistes i amb l'estudi de les funcions dels símbols.
Associació Espanyola de Professors de Ball de Saló Associació Espanyola de Professors de Ball de Saló

<Arts > Dansa>

Font de la imatge

Atenció! La informació d'aquesta fitxa pot requerir una revisió.

Si teniu dubtes sobre un punt concret, adreceu-vos al Servei d'atenció personalitzada.

  • ca  Associació Espanyola de Professors de Ball de Saló, n f
  • ca  AEPBS, n f sigla
  • es  Asociación Española de Profesores de Baile de Salón
  • es  AEPBS sigla

<Arts > Dansa>

Definició
Associació amb seu a Barcelona que agrupa els professionals de ball de saló de l'Escola Internacional des de 1987 i que pertany a la WDDSC des de 1989.
canvi de professió canvi de professió

<Ciències socials > Educació>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

CATALUNYA. DEPARTAMENT D'ENSENYAMENT; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari d'educació [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2011. (Diccionaris en Línia)
<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/132>

  • ca  canvi de professió, n m
  • es  cambio de profesión
  • fr  changement de carrière
  • en  career change

<Educació > Orientació psicopedagògica > Orientació professional>

Definició
Opció per una nova professió al llarg de la vida laboral, sigui voluntàriament o per obligació, que generalment suposa un procés de reorientació professional i nova formació.
capacitat processal capacitat processal

<Dret > Dret administratiu>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

CATALUNYA. DEPARTAMENT DE JUSTÍCIA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari de dret administratiu [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2014. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/169/>

  • ca  capacitat processal, n f
  • es  capacidad procesal, n f

<Dret administratiu > Control de l'Administració>

Definició
Capacitat d'una persona física o jurídica de ser part en un procés judicial.

Nota

  • En la jurisdicció contenciosa administrativa tenen capacitat processal, a més de les persones que en tenen per la Llei d'enjudiciament civil, els menors d'edat, per exercir i defensar els seus drets i interessos legítims, i els grups d'afectats, unions sense personalitat jurídica o patrimonis independents.