Cercaterm
Cercador del conjunt de fitxes terminològiques que el TERMCAT posa a disposició pública.
Si necessites més informació, et pots adreçar al Servei de Consultes (cal que t'hi registris prèviament).
Resultats per a la cerca "sucraire" dins totes les àrees temàtiques
<Economia > Comerç > Grans magatzems>
La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:
ANDORRA. SERVEI DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Vocabulari bàsic dels grans magatzems [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2011. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/129/>
En denominacions catalanes i en equivalents en altres llengües s'utilitza la barra inclinada (/) per indicar l'existència de diverses possibilitats. (Per exemple, al final de la secció, a l'esquerra / a la dreta).
Les denominacions utilitzades com a títol d'àrea temàtica en el diccionari tenen majúscula inicial.
Finalment, en els termes que no tenen equivalència exacta en una determinada llengua, es recull com a equivalent un manlleu seguit d'un parèntesi explicatiu. (Per exemple, l'equivalent anglès de fuet és fuet (Catalan dry cured pork sausage).)
- ca cabdell, n m
- es cogollo, n m
- fr sucrine, n f
- pt alface repolhuda, n f
- en head lettuce, n
<Grans Magatzems > Seccions > Alimentació > Verdures i hortalisses>
<Empresa > Comptabilitat. Auditoria>
La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:
TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari d'auditoria i comptabilitat [recurs electrònic]. Barcelona: INK Catalunya, 2000. 1 CD-ROM
ISBN 84-607-0056-9
Les dades originals poden haver estat actualitzades o completades posteriorment pel TERMCAT.
- ca comissió de garantia, n f
- es comisión de garantía
- fr commission ducroire
- en del credere commission
- en guarantee commission
<Auditoria i comptabilitat > Comptabilitat > Estructura de gestió>
<Zoologia > Espècies pesqueres>
La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:
ALEGRE, Montserrat; LLEONART, Jordi; VENY, Joan. Espècies pesqueres d'interès comercial: Nomenclatura oficial catalana. Barcelona: Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura, 1992. 64 p.
ISBN 84-393-2027-2
Les dades originals poden haver estat actualitzades o completades posteriorment pel TERMCAT.
- ca petarc, n m
- ca donzelleta, n f sin. compl.
- ca grivieta, n f sin. compl.
- ca petard, n m sin. compl.
- ca trugeta, n f sin. compl.
- es grivieta
- es tordo picudo
- fr sublaire
- nc Symphodus (Symphodus) rostratus
<Peixos>
<Ciències de la vida>
La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:
LLEONART, Jordi. Noms de peixos [en línia]. 2a ed. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2016. (Diccionaris en Línia)
<http://www.TERMCAT.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/173/>
Es tracta d'un diccionari descriptiu, que recull denominacions catalanes de peixos i les posa en correspondència amb els noms científics a què cal atribuir-les.
Aquest caràcter descriptiu justifica la presència de moltes denominacions no recollides en el diccionari normatiu de l'Institut d'Estudis Catalans. Per a orientar els usuaris, les denominacions catalanes estan classificades en un ordre decreixent de prioritat:
- Termes principals: Formes acordades a la normativa que tenen una gran extensió.
- Sinònims complementaris: Formes acordades a la normativa que tenen una extensió menor.
- Variants lingüístiques: Formes no adequades o no normatives i manlleus no adaptats (tots aquests casos, escrits en cursiva).
L'ordenació de les llengües prioritza les formes catalanes, seguides del nom científic i dels equivalents en altres llengües.
La nomenclatura procedeix d'un corpus de més de dues-centes trenta obres buidades o consultades, que van des del segle XIV fins a l'actualitat, amb la grafia revisada.
Per veure les fonts en què s'ha documentat cada denominació o conèixer els criteris seguits, es pot consultar el producte complet a la pàgina de diccionaris en línia del web del TERMCAT.
- ca petarc, n m
- ca barraestret, n m sin. compl.
- ca donzelleta, n f sin. compl.
- ca grivieta, n f sin. compl.
- ca petard, n m sin. compl.
- ca roquer, n m sin. compl.
- ca tord becut, n m sin. compl.
- ca trugeta, n f sin. compl.
- ca barra estret, n m var. ling.
- ca cochero, n m var. ling.
- ca cotjero, n m var. ling.
- ca cotxero, n m var. ling.
- ca doncelleta, n f var. ling.
- ca doncellete, n f var. ling.
- ca espedarc, n m var. ling.
- ca petarch, n m var. ling.
- ca tord picut, n f var. ling.
- ca trujeta, n f var. ling.
- nc Symphodus rostratus
- nc Coricus rostratus var. ling.
- nc Crenilabrus scina var. ling.
- nc Symphodus (Symphodus) rostratus var. ling.
- es grivieta
- es tordo picudo
- es tuerto
- fr sublaire
<Peixos > Làbrids>
<Zoologia > Peixos>
La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:
LLEONART, Jordi. Noms de peixos [en línia]. 2a ed. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2016. (Diccionaris en Línia)
<http://www.TERMCAT.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/173/>
Es tracta d'un diccionari descriptiu, que recull denominacions catalanes de peixos i les posa en correspondència amb els noms científics a què cal atribuir-les.
Aquest caràcter descriptiu justifica la presència de moltes denominacions no recollides en el diccionari normatiu de l'Institut d'Estudis Catalans. Per a orientar els usuaris, les denominacions catalanes estan classificades en un ordre decreixent de prioritat:
- Termes principals: Formes acordades a la normativa que tenen una gran extensió.
- Sinònims complementaris: Formes acordades a la normativa que tenen una extensió menor.
- Variants lingüístiques: Formes no adequades o no normatives i manlleus no adaptats (tots aquests casos, escrits en cursiva).
L'ordenació de les llengües prioritza les formes catalanes, seguides del nom científic i dels equivalents en altres llengües.
La nomenclatura procedeix d'un corpus de més de dues-centes trenta obres buidades o consultades, que van des del segle XIV fins a l'actualitat, amb la grafia revisada.
Per veure les fonts en què s'ha documentat cada denominació o conèixer els criteris seguits, es pot consultar el producte complet a la pàgina de diccionaris en línia del web del TERMCAT.
- ca petarc, n m
- ca barraestret, n m sin. compl.
- ca donzelleta, n f sin. compl.
- ca grivieta, n f sin. compl.
- ca petard, n m sin. compl.
- ca roquer, n m sin. compl.
- ca tord becut, n m sin. compl.
- ca trugeta, n f sin. compl.
- ca barra estret, n m var. ling.
- ca cochero, n m var. ling.
- ca cotjero, n m var. ling.
- ca cotxero, n m var. ling.
- ca doncelleta, n f var. ling.
- ca doncellete, n f var. ling.
- ca espedarc, n m var. ling.
- ca petarch, n m var. ling.
- ca tord picut, n f var. ling.
- ca trujeta, n f var. ling.
- nc Symphodus rostratus
- nc Coricus rostratus var. ling.
- nc Crenilabrus scina var. ling.
- nc Symphodus (Symphodus) rostratus var. ling.
- es grivieta
- es tordo picudo
- es tuerto
- fr sublaire
<Peixos > Làbrids>
<Transports > Transport marítim>
Atenció! La informació d'aquesta fitxa pot requerir una revisió.
Si teniu dubtes sobre un punt concret, adreceu-vos al Servei d'atenció personalitzada.
- ca socaire, n m, f
- es socaire
- es socairero
<Transports > Transport marítim>
Definició
<Utillatge de cuina>
Atenció! La informació d'aquesta fitxa pot requerir una revisió.
Si teniu dubtes sobre un punt concret, adreceu-vos al Servei d'atenció personalitzada.
- ca sucrera, n f
- es azucarero
- fr sucrier
- fr sucrier de table
- fr sucrière
- en sugar bowl
- en sugar box
<Utillatge de cuina>
Definició
<Vinificació. Enologia>
La informació d'aquesta fitxa procedeix de la Neoloteca, el diccionari en línia de termes normalitzats pel Consell Supervisor:
TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Neoloteca [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 1999-2024.
<http://www.termcat.cat/neoloteca/>
A la Neoloteca trobareu informació més detallada dels termes, que inclou:
- Els criteris que s'han tingut en compte per a l'aprovació de la forma catalana proposada (des del 2011).
- El motiu de normalització dels termes i el tipus de formació lèxica de la denominació aprovada (des del 2018).
- ca xaptalització, n f
- es azucarado en seco
- es chaptalización
- fr chaptalisation
- fr sucrage
- it zuccheraggio
- en chaptalization
- en sugar addition
- de Chaptalisieren
- de Zuckerung
<Vinificació. Enologia>
Definició
<Alimentació. Gastronomia > Begudes>
La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:
TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. TO Begudes [fitxer XML]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2006. (Terminologia Oberta)
<http://www.termcat.cat/productes/toberta.htm>
- ca xaptalització, n f
- es azucarado en seco
- es chaptalización
- fr chaptalisation
- fr sucrage
- en chaptalisation
- en chaptalization
- en sugar addition
<Begudes>
<Procediments i processos de les begudes>
La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:
TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Lèxic multilingüe de la indústria [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2009. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/22/>
- ca xaptalització, n f
- es azucarado en seco
- es chaptalización
- fr chaptalisation
- fr sucrage
- en chaptalisation [GB]
- en chaptalization [US]
- en sugar addition
- de Chaptalisieren
- de Zuckerung
<Indústria > Indústria alimentària > Begudes > Procediments i processos de les begudes>