Back to top

Cercaterm

Cercador del conjunt de fitxes terminològiques que el TERMCAT posa a disposició pública. 

Si necessites més informació, et pots adreçar al Servei de Consultes (cal que t'hi registris prèviament).

 

Resultats per a la cerca "sucraire" dins totes les àrees temàtiques

cabdell cabdell

<Economia > Comerç > Grans magatzems>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

ANDORRA. SERVEI DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Vocabulari bàsic dels grans magatzems [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2011. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/129/>
En denominacions catalanes i en equivalents en altres llengües s'utilitza la barra inclinada (/) per indicar l'existència de diverses possibilitats. (Per exemple, al final de la secció, a l'esquerra / a la dreta).

Les denominacions utilitzades com a títol d'àrea temàtica en el diccionari tenen majúscula inicial.

Finalment, en els termes que no tenen equivalència exacta en una determinada llengua, es recull com a equivalent un manlleu seguit d'un parèntesi explicatiu. (Per exemple, l'equivalent anglès de fuet és fuet (Catalan dry cured pork sausage).)

  • ca  cabdell, n m
  • es  cogollo, n m
  • fr  sucrine, n f
  • pt  alface repolhuda, n f
  • en  head lettuce, n

<Grans Magatzems > Seccions > Alimentació > Verdures i hortalisses>

comissió de garantia comissió de garantia

<Empresa > Comptabilitat. Auditoria>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari d'auditoria i comptabilitat [recurs electrònic]. Barcelona: INK Catalunya, 2000. 1 CD-ROM
ISBN 84-607-0056-9

Les dades originals poden haver estat actualitzades o completades posteriorment pel TERMCAT.

  • ca  comissió de garantia, n f
  • es  comisión de garantía
  • fr  commission ducroire
  • en  del credere commission
  • en  guarantee commission

<Auditoria i comptabilitat > Comptabilitat > Estructura de gestió>

petarc petarc

<Zoologia > Espècies pesqueres>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

ALEGRE, Montserrat; LLEONART, Jordi; VENY, Joan. Espècies pesqueres d'interès comercial: Nomenclatura oficial catalana. Barcelona: Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura, 1992. 64 p.
ISBN 84-393-2027-2

Les dades originals poden haver estat actualitzades o completades posteriorment pel TERMCAT.

  • ca  petarc, n m
  • ca  donzelleta, n f sin. compl.
  • ca  grivieta, n f sin. compl.
  • ca  petard, n m sin. compl.
  • ca  trugeta, n f sin. compl.
  • es  grivieta
  • es  tordo picudo
  • fr  sublaire
  • nc  Symphodus (Symphodus) rostratus

<Peixos>

petarc petarc

<Ciències de la vida>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

LLEONART, Jordi. Noms de peixos [en línia]. 2a ed. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2016. (Diccionaris en Línia)
<http://www.TERMCAT.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/173/>
Es tracta d'un diccionari descriptiu, que recull denominacions catalanes de peixos i les posa en correspondència amb els noms científics a què cal atribuir-les.

Aquest caràcter descriptiu justifica la presència de moltes denominacions no recollides en el diccionari normatiu de l'Institut d'Estudis Catalans. Per a orientar els usuaris, les denominacions catalanes estan classificades en un ordre decreixent de prioritat:
- Termes principals: Formes acordades a la normativa que tenen una gran extensió.
- Sinònims complementaris: Formes acordades a la normativa que tenen una extensió menor.
- Variants lingüístiques: Formes no adequades o no normatives i manlleus no adaptats (tots aquests casos, escrits en cursiva).

L'ordenació de les llengües prioritza les formes catalanes, seguides del nom científic i dels equivalents en altres llengües.

La nomenclatura procedeix d'un corpus de més de dues-centes trenta obres buidades o consultades, que van des del segle XIV fins a l'actualitat, amb la grafia revisada.

Per veure les fonts en què s'ha documentat cada denominació o conèixer els criteris seguits, es pot consultar el producte complet a la pàgina de diccionaris en línia del web del TERMCAT.

  • ca  petarc, n m
  • ca  barraestret, n m sin. compl.
  • ca  donzelleta, n f sin. compl.
  • ca  grivieta, n f sin. compl.
  • ca  petard, n m sin. compl.
  • ca  roquer, n m sin. compl.
  • ca  tord becut, n m sin. compl.
  • ca  trugeta, n f sin. compl.
  • ca  barra estret, n m var. ling.
  • ca  cochero, n m var. ling.
  • ca  cotjero, n m var. ling.
  • ca  cotxero, n m var. ling.
  • ca  doncelleta, n f var. ling.
  • ca  doncellete, n f var. ling.
  • ca  espedarc, n m var. ling.
  • ca  petarch, n m var. ling.
  • ca  tord picut, n f var. ling.
  • ca  trujeta, n f var. ling.
  • nc  Symphodus rostratus
  • nc  Coricus rostratus var. ling.
  • nc  Crenilabrus scina var. ling.
  • nc  Symphodus (Symphodus) rostratus var. ling.
  • es  grivieta
  • es  tordo picudo
  • es  tuerto
  • fr  sublaire

<Peixos > Làbrids>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

LLEONART, Jordi. Noms de peixos [en línia]. 2a ed. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2016. (Diccionaris en Línia)
<http://www.TERMCAT.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/173/>
Es tracta d'un diccionari descriptiu, que recull denominacions catalanes de peixos i les posa en correspondència amb els noms científics a què cal atribuir-les.

Aquest caràcter descriptiu justifica la presència de moltes denominacions no recollides en el diccionari normatiu de l'Institut d'Estudis Catalans. Per a orientar els usuaris, les denominacions catalanes estan classificades en un ordre decreixent de prioritat:
- Termes principals: Formes acordades a la normativa que tenen una gran extensió.
- Sinònims complementaris: Formes acordades a la normativa que tenen una extensió menor.
- Variants lingüístiques: Formes no adequades o no normatives i manlleus no adaptats (tots aquests casos, escrits en cursiva).

L'ordenació de les llengües prioritza les formes catalanes, seguides del nom científic i dels equivalents en altres llengües.

La nomenclatura procedeix d'un corpus de més de dues-centes trenta obres buidades o consultades, que van des del segle XIV fins a l'actualitat, amb la grafia revisada.

Per veure les fonts en què s'ha documentat cada denominació o conèixer els criteris seguits, es pot consultar el producte complet a la pàgina de diccionaris en línia del web del TERMCAT.

  • ca  petarc, n m
  • ca  barraestret, n m sin. compl.
  • ca  donzelleta, n f sin. compl.
  • ca  grivieta, n f sin. compl.
  • ca  petard, n m sin. compl.
  • ca  roquer, n m sin. compl.
  • ca  tord becut, n m sin. compl.
  • ca  trugeta, n f sin. compl.
  • ca  barra estret, n m var. ling.
  • ca  cochero, n m var. ling.
  • ca  cotjero, n m var. ling.
  • ca  cotxero, n m var. ling.
  • ca  doncelleta, n f var. ling.
  • ca  doncellete, n f var. ling.
  • ca  espedarc, n m var. ling.
  • ca  petarch, n m var. ling.
  • ca  tord picut, n f var. ling.
  • ca  trujeta, n f var. ling.
  • nc  Symphodus rostratus
  • nc  Coricus rostratus var. ling.
  • nc  Crenilabrus scina var. ling.
  • nc  Symphodus (Symphodus) rostratus var. ling.
  • es  grivieta
  • es  tordo picudo
  • es  tuerto
  • fr  sublaire

<Peixos > Làbrids>

socaire socaire

<Transports > Transport marítim>

Font de la imatge

Atenció! La informació d'aquesta fitxa pot requerir una revisió.

Si teniu dubtes sobre un punt concret, adreceu-vos al Servei d'atenció personalitzada.

  • ca  socaire, n m, f
  • es  socaire
  • es  socairero

<Transports > Transport marítim>

Definició
Persona que està al peu del gigre, quan aquest cargola la corda i procura que es cargoli bé, que no s'encavalli.
sucrera sucrera

<Utillatge de cuina>

Font de la imatge

Atenció! La informació d'aquesta fitxa pot requerir una revisió.

Si teniu dubtes sobre un punt concret, adreceu-vos al Servei d'atenció personalitzada.

  • ca  sucrera, n f
  • es  azucarero
  • fr  sucrier
  • fr  sucrier de table
  • fr  sucrière
  • en  sugar bowl
  • en  sugar box

<Utillatge de cuina>

Definició
Recipient rodó o oval, sovint amb dues nanses laterals, en què es guarda o se serveix sucre en terròs o en pols.
xaptalització xaptalització

<Vinificació. Enologia>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de la Neoloteca, el diccionari en línia de termes normalitzats pel Consell Supervisor:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Neoloteca [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 1999-2024.
<http://www.termcat.cat/neoloteca/>
A la Neoloteca trobareu informació més detallada dels termes, que inclou:

- Els criteris que s'han tingut en compte per a l'aprovació de la forma catalana proposada (des del 2011).
- El motiu de normalització dels termes i el tipus de formació lèxica de la denominació aprovada (des del 2018).

  • ca  xaptalització, n f
  • es  azucarado en seco
  • es  chaptalización
  • fr  chaptalisation
  • fr  sucrage
  • it  zuccheraggio
  • en  chaptalization
  • en  sugar addition
  • de  Chaptalisieren
  • de  Zuckerung

<Vinificació. Enologia>

Definició
Operació que consisteix a afegir sucre o determinats substituts del sucre al most, abans de la fermentació alcohòlica o durant aquest procés, amb la finalitat d'augmentar el grau del vi.
xaptalització xaptalització

<Alimentació. Gastronomia > Begudes>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. TO Begudes [fitxer XML]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2006. (Terminologia Oberta)
<http://www.termcat.cat/productes/toberta.htm>

  • ca  xaptalització, n f
  • es  azucarado en seco
  • es  chaptalización
  • fr  chaptalisation
  • fr  sucrage
  • en  chaptalisation
  • en  chaptalization
  • en  sugar addition

<Begudes>

xaptalització xaptalització

<Procediments i processos de les begudes>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Lèxic multilingüe de la indústria [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2009. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/22/>

  • ca  xaptalització, n f
  • es  azucarado en seco
  • es  chaptalización
  • fr  chaptalisation
  • fr  sucrage
  • en  chaptalisation [GB]
  • en  chaptalization [US]
  • en  sugar addition
  • de  Chaptalisieren
  • de  Zuckerung

<Indústria > Indústria alimentària > Begudes > Procediments i processos de les begudes>