Back to top

Cercaterm

Cercador del conjunt de fitxes terminològiques que el TERMCAT posa a disposició pública. 

Si necessites més informació, et pots adreçar al Servei de Consultes (cal que t'hi registris prèviament).

 

Resultats per a la cerca "temible" dins totes les àrees temàtiques

acrobàcia a terra acrobàcia a terra

<Arts > Circ>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari de circ [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2015. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/165/>

  • ca  acrobàcia a terra, n f
  • es  acrobacia en suelo
  • es  acrobacia sobre tapiz
  • fr  acrobatie au sol
  • it  acrobazia a corpo libero
  • it  acrobazia al tapetto
  • en  ground acrobatics
  • en  tumble vaulting
  • en  tumbling

<Circ > Especialitats circenses > Acrobàcia>

Definició
Acrobàcia executada a terra o arran de terra.

Nota

  • L'acrobàcia a terra s'executa habitualment sense aparells o al damunt d'aparells concebuts especialment per a facilitar l'execució de l'acrobàcia a terra, com el túmbling o el túmbling elàstic.
aliment perible aliment perible

<Ciències de la salut > Medicina preventiva. Salut pública > Seguretat alimentària>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari de seguretat alimentària [en línia]. 2a ed. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2023. (Diccionaris en Línia)
<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/304>

  • ca  aliment perible, n m
  • es  alimento perecedero, n m
  • fr  denrée périssable, n m
  • en  perishable food, n

<Seguretat alimentària > Conceptes generals>

Definició
Aliment que s'ha de consumir en un període curt de temps perquè es fa malbé fàcilment.

Nota

  • 1. Segons la tècnica de conservació utilitzada, els aliments peribles poden tenir una vida útil més o menys llarga. Els aliments peribles refrigerats tenen una vida útil curta, mentre que si es congelen es pot allargar la vida útil d'una manera substancial. Altres tècniques com l'esterilització fan que passin a ser no peribles.
  • 2. El deteriorament dels aliments peribles està condicionat per factors com la temperatura, la humitat, la pressió o el pH.
  • 3. Són exemples d'aliments peribles la verdura, la fruita, la carn o el peix.
assecadora assecadora

<Electrodomèstics>

Font de la imatge

Atenció! La informació d'aquesta fitxa pot requerir una revisió.

Si teniu dubtes sobre un punt concret, adreceu-vos al Servei d'atenció personalitzada.

  • ca  assecadora, n f
  • ca  eixugadora, n f
  • es  secadora
  • es  secarropa
  • fr  sèche-linge
  • fr  sécheuse
  • fr  séchoir
  • en  dryer
  • en  tumble dryer

<Electrodomèstics>

assecadora assecadora

<Electrodomèstics>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Lèxic multilingüe de la indústria [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2009. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/22/>

  • ca  assecadora, n f
  • ca  eixugadora, n f
  • es  secadora
  • es  secarropa
  • fr  sèche-linge
  • fr  sécheuse
  • en  drier
  • en  tumble drier

<Indústria > Indústria electrònica i dels materials elèctrics > Electrònica > Electrodomèstics>

assecadora assecadora

<Economia > Comerç > Grans magatzems>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

ANDORRA. SERVEI DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Vocabulari bàsic dels grans magatzems [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2011. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/129/>
En denominacions catalanes i en equivalents en altres llengües s'utilitza la barra inclinada (/) per indicar l'existència de diverses possibilitats. (Per exemple, al final de la secció, a l'esquerra / a la dreta).

Les denominacions utilitzades com a títol d'àrea temàtica en el diccionari tenen majúscula inicial.

Finalment, en els termes que no tenen equivalència exacta en una determinada llengua, es recull com a equivalent un manlleu seguit d'un parèntesi explicatiu. (Per exemple, l'equivalent anglès de fuet és fuet (Catalan dry cured pork sausage).)

  • ca  assecadora, n f
  • ca  eixugadora, n f
  • es  secadora, n f
  • es  secarropa, n f
  • fr  sèche-linge, n m
  • fr  sécheuse, n f
  • pt  secadora, n f
  • pt  secadora de roupas, n f
  • en  drier, n
  • en  tumble drier, n

<Grans Magatzems > Seccions > Electrodomèstics>

bou de mar al vapor bou de mar al vapor

<Gastronomia > Plats a la carta>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

  • ca  bou de mar al vapor
  • es  buey de mar al vapor
  • fr  tourteau à la vapeur
  • it  granchio di mare al vapore
  • en  steamed edible crab
  • de  gedünsteter Taschenkrebs

<Plats a la carta. Peix i marisc>

caixa xinesa caixa xinesa

<Instruments musicals>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Lèxic multilingüe de la indústria [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2009. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/22/>

  • ca  caixa xinesa, n f
  • ca  capsa xinesa, n f
  • es  caja china
  • fr  bloc chinois
  • fr  caisse chinoise
  • en  Chinese block
  • en  Chinese temple block

<Indústria > Indústries manufactureres diverses > Instruments musicals>

caixa xinesa caixa xinesa

<Arts > Música > Instruments musicals>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Terminologia dels instruments musicals [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2015-2023. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/206/>

  • ca  caixa xinesa, n f
  • ca  capsa xinesa, n f
  • es  caja china
  • fr  bloc chinois
  • fr  caisse chinoise
  • en  Chinese block
  • en  Chinese temple block

<Instruments musicals > Instruments idiòfons>

capitoli capitoli

<Ciències socials > Arqueologia>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

GARCIA PETIT, Lluís [et al.]. Diccionari d'arqueologia [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2009. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/18/>

  • ca  capitoli, n m
  • ca  temple capitolí, n m sin. compl.
  • es  capitolio
  • es  templo capitolino
  • en  Capitol

<Arqueologia > Construccions > Estructures > Estructures religioses>

Definició
Temple romà amb una o tres cel·les dedicat a Júpiter, Juno i Minerva.
catxel catxel

<Zoologia > Espècies pesqueres>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

ALEGRE, Montserrat; LLEONART, Jordi; VENY, Joan. Espècies pesqueres d'interès comercial: Nomenclatura oficial catalana. Barcelona: Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura, 1992. 64 p.
ISBN 84-393-2027-2

Les dades originals poden haver estat actualitzades o completades posteriorment pel TERMCAT.

  • ca  catxel, n m
  • ca  carculla, n f sin. compl.
  • ca  escopinya de gallet, n f sin. compl.
  • ca  gall, n m sin. compl.
  • ca  gallet, n m sin. compl.
  • ca  petxina ratllada, n f sin. compl.
  • es  berberecho
  • fr  coque commune
  • en  common edible cockle
  • nc  Cerastoderma edule

<Peixos>

Definició
Mol·lusc lamel·libranqui bivalve, d'uns 3 a 5 centímetre de diàmetre, de perímetre arrodonit i d'un color blanc groguenc, comestible.