Back to top
Torna a la llista de diccionaris en línia

gaspatxo - Argot culinari i gastronòmic

Josep M. Daró

Presentació
  • ca  gaspatxo, n m
  • es  gazpacho
  • en  gaspacho

Definició
Plat típic de les regions del sud d'Espanya que consisteix bàsicament en molla de pa, alls i oli. Aquests ingredients bàsics es mesclen amb una picada d'hortalisses fresques. Hi ha nombroses variants d'aquest plat, des del més senzill, fàcil i econòmic, fins al més complicat i costós (fins i tot se'n prepara amb pernil de Jabugo). El fet és que, com la majoria d'aquesta mena de plats tan populars, com ara l'arròs i la pasta alimentària, el seu origen ha estat el de calmar o treure la fam de les capes socials més desvalgudes. I sense proposar-s'ho, ni tenir-ne coneixement, la saviesa popular va inventar un plat completíssim que reuneix en una sola preparació, i amb molt poc cost, una combinació de tots els elements fonamentals per a una bona nutrició.