Back to top
Torna a la llista de diccionaris en línia

figa - Argot culinari i gastronòmic

Josep M. Daró

Presentació
  • ca  figa, n f
  • es  higo
  • fr  figue

Definició
Fruita originària d'Orient. La figa és molt fràgil, ja que no es conserva més de 24 hores després de collida. Fresca és força energètica (80 cal per 100 g), rica en glúcids, en potassi i en vitamines (A B i C). Fruita de postres per excel·lència, les figues són consumides al natural o preparades com els albercocs. Se serveixen també d'entremès amb pernil serrà. Les figues, de color violeta i de pell gruixuda, poden acompanyar l'ànec, el porc, el conill i la pintada (cuites al forn, primer, després es couen uns minuts en el suc del plat de carn o d'aviram). La figa assecada és molt nutritiva (270 cal per 100 g), rica en sucre i en vitamines. Es mengen crues com a fruita seca, farcides d'ametlles o de nous, en compota, cuites al vi, acompanyades d'arròs amb llet. Acompanyen, igual que les fresques, el porc i el conill, com les prunes seques, i són particularment saboroses amb el faisà i la pintada brasejats (remullades amb vi del Priorat i afegides a la cassola al final de la cocció).