Back to top
Torna a la llista de diccionaris en línia

llagosta - Argot culinari i gastronòmic

Josep M. Daró

Presentació
  • ca  llagosta, n f
  • es  langosta
  • fr  langouste

Definició
Crustaci de l'ordre dels decàpodes que assoleix fins a 50 cm de llargària, amb totes les seves potes acabades en pinces petites; quatre antenes, dues de centrals curtes i dues de laterals molt llargues i fortes; ulls prominents, cos gairebé cilíndric i cua llarga i grossa. És de color fosc, que es torna roig per la cocció. Viu en fons rocosos de 30 a 150 m de profunditat. El 70% de la producció nacional d'aquest crustaci surt de la província de la Corunya. La llagosta, especialment si és del nord-oest, és un vertader bocato di cardinale. És la reina indiscutible del marisc. Hi ha una desena de receptes per a cuinar-la, entre les quals: llagosta amb pollastre i a l'americana, caldereta de llagosta, a la brasa, a la bellavista, etc. Hi ha una mantega composta a base de carn de llagosta o de llobregant que s'utilitza per a guarnir canapès, preparar entremesos o acompanyar peix cuit i fred, i especialment per a l'acabament de salses de peix o crustacis.