Back to top
Torna a la llista de diccionaris en línia

llamprea - Argot culinari i gastronòmic

Josep M. Daró

Presentació
  • ca  llamprea, n f
  • ca  llampresa, n f sin. compl.
  • ca  xuclador, n m sin. compl.
  • es  lamprea
  • fr  lamproie

Definició
Peix que es caracteritza pel seu cos cilíndric, nu i viscós, sense aletes parelles i amb la boca circular i suctora, proveïda de nombroses rengleres de dents còrnies, adaptades per a la succió. Esquelet cartilaginós, propi de vertebrats molt inferiors, amb una sola aleta dorsal a la meitat posterior del seu cos i set parells d'orificis branquials (ganyes) al costat del coll. Dors gris-blavós amb taques fosques i ventre més clar. Peix blau. Temporada: febrer-abril. En cap cas no sobrepassa els 90 cm de llargària. Aquest peix, fora de Galícia, és pràcticament desconegut, però els gallecs n'augmenten d'any en any la cotització, i tenen diverses receptes per a preparar-lo, fins i tot en empanades (especialitat gallega exquisida).