Back to top
Torna a la llista de diccionaris en línia

llenguado - Argot culinari i gastronòmic

Josep M. Daró

Presentació
  • ca  llenguado, n m
  • ca  palaí, n m sin. compl.
  • es  lenguado
  • fr  sole

Definició
Peix de cos oval quasi perfecte, molt aplanat, la boca lateral i els ulls en el costat dret, de color terrós o grisenc, amb el costat cec d'un blanc cremós, i el morro arrodonit. Hi ha nombroses varietats de llenguado que reben diversos noms, però en general s'anomena llenguado. Peix blau. Temporada: tot l'any. Posat a la venda no pot mesurar menys de 21 cm, de vegades arriba als 60 cm, amb un pes que va des dels 160 g fins a més d'1 kg. El llenguado té rebuigs importants (el 50%). És un peix magre (1% de lípids), amb carn blanca i consistent, de gust delicat i digestió fàcil, indicat per a totes les dietes. Es la vedet de la cuina de peix, el peix que disposa d'un nombre més elevat de preparacions. Fins i tot se li ha dedicat un llibre monogràfic amb més de 400 maneres de preparar-lo.