Back to top
Torna a la llista de diccionaris en línia

nou - Argot culinari i gastronòmic

Josep M. Daró

Presentació
  • ca  nou, n f
  • es  nuez
  • fr  noix

Definició
Fruit de la noguera (arbre originari de l'Índia). Coberta per un embolcall verd, la nou està formada per una clova dura que conté una ametlla dividida en dues parts de carn que tenen forma d'hemisferis cerebrals. La carn de la nou pot representar entre el 35% i el 50% del seu pes total. La nou és notablement energètica, 650 cal per 100 g, i molt rica en lípids i pròtids, així com en fòsfor i vitamines V, B i D. La nou intervé àmpliament en pastisseria, ja sigui com a ingredient o com a decoració, però també s'utilitza molt en cuina: amanides compostes, preparacions de carns, aviram o peixos (sobretot en pollastre, bacallà i cargols). Condimenta també algunes salses (nogada) i alguns farciments per a patés o crestes. També es fa amb les nous (com amb altres fruites seques) una mantega composta, i es confita en vinagre. L'oli de nous, de sabor molt afruitat, es reserva per a l'assaonament d'algunes amanides. La clova verda i la carn serveixen per a preparar ratafies i licors.