Back to top
Torna a la llista de diccionaris en línia

pastanaga - Argot culinari i gastronòmic

Josep M. Daró

Presentació
  • ca  pastanaga, n f
  • ca  carrota, n f sin. compl.
  • ca  safanòria, n f sin. compl.
  • es  zanahoria
  • fr  carotte

Definició
Planta herbàcia d'arrel carnosa i comestible, de color vermell ataronjat. Es menja tant cuita com crua, de guarnició o d'ingredient principal d'algunes preparacions. Poc energètica, però rica en aigua, en sofre, en potassi, en sucre (9%), en sals minerals, en vitamines (sobretot vitamina A) i en pectina. D'altra part, conté un pigment: el carotè, que és el que porta la vitamina A. És una de les hortalisses que més es consumeixen. La pastanaga, per a consumir-la, no s'hauria de pelar sinó raspallar sota un raig d'aigua, perquè les vitamines estan concentrades en la pell. És una hortalissa que es presta bé a la sobrecongelació.