Back to top
Torna a la llista de diccionaris en línia

xampinyó - Argot culinari i gastronòmic

Josep M. Daró

Presentació
  • ca  xampinyó, n m
  • ca  camperol cultivat, n m sin. compl.
  • ca  xampinyó de París, n m sin. compl.
  • es  champiñón
  • fr  champignon

Definició
Bolet de capell carnós, bombat i blanquinós, de cama curta, amb anell membranós, amb olor agradable, que es cultiva en caves i coves. És ric en fòsfor, en matèries nitrogenades i en vitamines B, però poc energètic. Té una carn ferma i suau, però el favor de què gaudeix en cuina, en què els seus empraments són múltiples, es deu més a la seva abundància que a la seva aroma, i és escollit en funció del seu ús. El mot és una catalanització de la paraula francesa champignon, que ells utilitzen com nosaltres la denominació bolet. Culinàriament aquest terme s'aplica sovint, però sols és acceptat per a designar diverses espècies d'aquest fong (Agaricus silvestris). Per a les altres espècies, cada fong o bolet té el seu nom.

Nota

  • 1. La denominació catalana xampinyó és un gal·licisme. 2. Vegeu: rovelloles.