Back to top
Torna a la llista de diccionaris en línia

denominació d'origen Penedès - Argot culinari i gastronòmic

Josep M. Daró

Presentació
denominació d'origen Penedès denominació d'origen Penedès

  • ca  denominació d'origen Penedès, n f

Definició
Els vins penedesencs, si són blancs, són joves i en general de graduació alcohòlica moderada, acíduls, fàcils, de cos àgil i monovarietals de Chardonnay. Els vins de criança en bota, de més graduació, són més expressius, més corpulents i amb varietats foranes en moltes ocasions. Els rosats: vins de color, fragants, frugals. Són molt diversos, ja que procedeixen de múltiples varietats i amb freqüència d'una combinació encertada de varietats. Encara queden rosats clàssics fets de garnatxa o d'ull de llebre de bona expressió, però de vegades excessivament lleugers. Els negres són de tipus molt diferents. Joves de consum ràpid, monovarietals o no, amb qualsevol de les múltiples varietats negres produïdes a la zona, autòctones o foranes. Alguns negres joves tenen un encertat toc de fusta que els dona originalitat i estil. Els negres joves, en general, són de mitja capa afruitats, acíduls i de còmoda expressió tònica. Els negres, amb envelliment fet amb varietats clàssiques, tenen bona graduació alcohòlica (12º-13º), bon color, expressió tònica agradable i acidesa bona i alegre. Són criats en fustes nobles de procedència o estil diferents. Alguns negres amb envelliment llarg són molt valorats en el comerç nacional i internacional. També cal fer especial esment als brandis fets en aquesta regió.