Back to top
Torna a la llista de diccionaris en línia

GEL GRANULAT, GEL GREIXÓS, GEL EN CROSTA I GEL EN GALETES O BÉ FRAZIL ICE, GREASE ICE, NILAS I PANCAKE ICE? - Diccionari de criteris terminològics

Presentació
GEL GRANULAT, GEL GREIXÓS, GEL EN CROSTA I GEL EN GALETES O BÉ FRAZIL ICE, GREASE ICE, NILAS I PANCAKE ICE? GEL GRANULAT, GEL GREIXÓS, GEL EN CROSTA I GEL EN GALETES O BÉ FRAZIL ICE, GREASE ICE, NILAS I PANCAKE ICE?

  • ca  GEL GRANULAT, GEL GREIXÓS, GEL EN CROSTA I GEL EN GALETES O BÉ FRAZIL ICE, GREASE ICE, NILAS I PANCAKE ICE?

Criteris d'especialitat > Ciències de la Terra

Definició
Les denominacions gel granulat, gel greixós, gel en crosta i gel en galetes són les formes que es consideren adequades en català per a referir-se als equivalents anglesos frazil ice, grease ice, nilas i pancake ice. Totes quatre són formes normalitzades pel Consell Supervisor del TERMCAT, que designen fases diferents del procés de congelació de l'aigua marina, o d'aigües continentals turbulentes, en climes molt freds.

Les diferències establertes entre el gel granulat i el gel greixós són les següents:

- El gel granulat, o glaç granulat, és la primera etapa de la formació del gel, en què el gel està constituït per un conjunt de petits cristalls que suren transportats pel corrent.
. Els equivalents castellans són los cristales de hielo, el hielo cristalino i el hielo frazil; els francesos, le frasil (amb la variant ortogràfica frazil) i le sorbet , i els anglesos, the frazil i the frazil ice.

- El gel greixós, o glaç greixós, és la segona etapa de la formació del gel, en què el gel constitueix una capa prima i espessa de cristalls agrupats, només dèbilment consolidats entre si, que sura a la superfície de l'aigua i li dona una aparença oliosa.
. Els equivalents castellans són el hielo graso, el hielo grasoso i el hielo pastoso; els francesos, la glace pâteuse, la glace pelliculaire i també le sorbet, i els anglesos, the grease ice i the lard ice.

Finalment, el gel en crosta i el gel en galetes són dues possibles etapes finals de la formació de gel:

- El gel en crosta, o glaç en crosta, és el gel constituït com una capa llisa, mat, prima i elàstica, de menys de 10 cm de gruix, que es forma en aigües tranquil·les a partir del gel greixós; aquesta capa sura a la superfície de l'aigua i s'ondula fàcilment amb les onades sense trencar-se.
. L'equivalent castellà és el nilas; el francès, le nilas, i l'anglès, the nilas.

- El gel en galetes, o glaç en galetes, és el gel constituït per un conjunt de fragments de forma aproximadament circular d'entre 30 cm i 3 m de diàmetre i de 10 cm de gruix, que es forma en aigües agitades també a partir del gel greixós; aquests fragments tenen les vores aixecades pel xoc constant entre ells mateixos.
. Els equivalents castellans són los discos de hielo, el hielo panqueque i los panqueques de hielo; els francesos, la glace en assiette (o la glace en assiettes), la glace en crêpes i la glace en galettes, i l'anglès, pancake ice.

Nota