Back to top
Torna a la llista de diccionaris en línia

aflatoxines - Diccionari de seguretat alimentària

Presentació
  • ca  aflatoxines, n f pl
  • es  aflatoxinas, n f pl
  • fr  aflatoxines, n f pl
  • en  aflatoxins, n pl

Perills alimentaris

Definició
Família de micotoxines produïdes per determinades espècies de fongs del gènere Aspergillus, principalment Aspergillus flavus, Aspergillus parasiticus i Aspergillus nonius.

Nota

  • 1. Formació: Es formen en els cultius de cereals i fruita seca abans de la collita, però també es poden formar durant la collita, el transport i l'emmagatzematge.
  • 2. Exposició per via alimentària: Associada, principalment, al consum de cacauets, nous, blat de moro, arròs, figues seques i altres aliments dessecats, olis vegetals crus i grans de cacau. Alguns ingredients contaminats es poden usar com a pinso per a animals i, d'aquesta manera, les aflatoxines poden passar a la carn, la llet i els ous.
  • 3. Efectes en la salut humana: Poden causar efectes aguts en el fetge i el sistema immunitari de les persones quan se n'ingereixen quantitats elevades. L'exposició a llarg termini, fins i tot en petites quantitats, pot causar efectes cancerígens i genotòxics.
  • 4. Exemples: S'han identificat més de vint tipus d'aflatoxines. Les sis més freqüents en els aliments són l'aflatoxina B1, l'aflatoxina B2, l'aflatoxina G1, l'aflatoxina G2, l'aflatoxina M1 i l'aflatoxina M2. Des del punt de vista de la seguretat alimentària, destaca l'aflatoxina B1, ja que és la més prevalent i la més tòxica per a les persones.