Back to top
Torna a la llista de diccionaris en línia

patulina - Diccionari de seguretat alimentària

Presentació
  • ca  patulina, n f
  • ca  PAT, n f sigla
  • es  patulina, n f
  • es  PAT, n f sigla
  • fr  patuline, n f
  • fr  PAT, n f sigla
  • en  patulin, n
  • en  PAT, n sigla
  • for  C7H6O4

Perills alimentaris

Definició
Micotoxina produïda principalment pel fong Penicillium expansum, i també per determinades espècies de fongs dels gèneres Penicillium, Aspergillus, Paecylomyces i Byssochlamys.

Nota

  • 1. Exposició per via alimentària: Associada, principalment, al consum de poma i els seus derivats (sucs, compotes, conserves, etc.), excepte els derivats fermentats, com ara la sidra, ja que la fermentació alcohòlica destrueix la patulina. També hi pot haver exposició pel consum d'altres fruites, com ara la pera, el préssec, l'albercoc, el codony, el plàtan, el raïm, i els seus derivats. Secundàriament, es pot detectar en pinsos, verdures i cereals.
  • 2. Efectes en la salut humana: Pot produir efectes gastrointestinals aguts i dany renal, i, tot i que no és bioacumulable en l'organisme, l'exposició a llarg termini pot produir trastorns immunitaris, neurotòxics i gastrointestinals molt greus.