Back to top
Torna a la llista de diccionaris en línia

bacil piociànic - Diccionari de seguretat alimentària

Presentació
  • ca  bacil piociànic, n m
  • es  bacilo piociánico, n m
  • fr  bacille pyocyanique, n m
  • en  Pseudomonas aeruginosa, n
  • nc  Pseudomonas aeruginosa

Perills alimentaris

Definició
Bacteri gramnegatiu, anaerobi facultatiu, mòbil, en forma de bacil, del gènere Pseudomonas, de la família de les pseudomonadàcies, que pot causar gastroenteritis, pneumònia, nefritis, sèpsia i infectar ferides.

Nota

  • 1. Condicions de reproducció i creixement: Entre 30ºC i 37ºC de temperatura.
  • 2. Reservori i localització habitual: L'aigua, el sòl, productes vegetals i superfícies de treball i, ocasionalment, a la pell i les mucoses respiratòries de l'ésser humà i d'animals sans.
  • 3. Grup de risc: Infants i persones immunodeprimides.
  • 4. Transmissió per via alimentària: És poc freqüent. Associada, principalment, al consum d'aliments contaminats, sobretot verdures crues, aliments congelats, aigua, sucs de fruita i menjar preparat. Pseudomonas aeruginosa és, essencialment, un bacteri que degrada els aliments, però no acostuma a causar toxiinfeccions alimentàries.
  • 5. En la denominació bacil piociànic, l'adjectiu piociànic conté els formants grecs pýon, 'pus', i kyanós 'blau'.