shigel·la
shigel·la
- ca shigel·la, n f
- es shigela, n f
- es sigela, n f var. ling.
- es siguela, n f var. ling.
- fr shigella, n f
- fr shigelle, n f
- en shigella, n
- nc Shigella
Perills alimentaris
Definició
Gènere de bacteris gramnegatius, aerobis facultatius, immòbils, en forma de bacils, de la família de les enterobacteriàcies, que poden causar shigel·losi.
Nota
- 1. Condicions de reproducció i creixement: La temperatura òptima és 37ºC. La multiplicació s'inhibeix en temperatures de refrigeració.
- 2. Reservori i localització habitual: El tub digestiu de l'ésser humà.
- 3. Grup de risc: Infants, persones grans i les persones immunodeprimides.
- 4. Transmissió per via alimentària: Associada, principalment, al consum de productes vegetals contaminats per pràctiques deficients en la manipulació dels aliments o per contacte amb aigua contaminada.