Back to top
Torna a la llista de diccionaris en línia

shigel·la - Diccionari de seguretat alimentària

Presentació
  • ca  shigel·la, n f
  • es  shigela, n f
  • es  sigela, n f var. ling.
  • es  siguela, n f var. ling.
  • fr  shigella, n f
  • fr  shigelle, n f
  • en  shigella, n
  • nc  Shigella

Perills alimentaris

Definició
Gènere de bacteris gramnegatius, aerobis facultatius, immòbils, en forma de bacils, de la família de les enterobacteriàcies, que poden causar shigel·losi.

Nota

  • 1. Condicions de reproducció i creixement: La temperatura òptima és 37ºC. La multiplicació s'inhibeix en temperatures de refrigeració.
  • 2. Reservori i localització habitual: El tub digestiu de l'ésser humà.
  • 3. Grup de risc: Infants, persones grans i les persones immunodeprimides.
  • 4. Transmissió per via alimentària: Associada, principalment, al consum de productes vegetals contaminats per pràctiques deficients en la manipulació dels aliments o per contacte amb aigua contaminada.