Tastets de cuina amaziga - Presentació
© Autoria: TERMCAT, Centre de Terminologia; Consorci per a la Normalització Lingüística, 2022
© Edició: TERMCAT, Centre de Terminologia
Amb la col·laboració de: Associació Taghrast-Espai Amazic
Tastets de cuina amaziga és la versió en línia del llibret publicat el 2010 per Linguamón - Casa de les Llengües. Es tracta d’un recull de plats tradicionals de la cuina amaziga elaborat amb l’objectiu d’acostar les cultures catalana i amaziga a través de la gastronomia. El lèxic, fruit de la col·laboració de Linguamón - Casa de les Llengües, l’Observatori Linguamón de la Llengua Amaziga, la Vocalia de dones BUYA de l’Associació Taghrast-Espai Amazic, el Consorci per a la Normalització Lingüística i el TERMCAT, conté una cinquantena dels plats amazics més típics de la zona del Rif, que es mengen tant al llarg de l’any com en les festes més assenyalades del calendari amazic: l’Any Nou Amazic, la Taânsalt, el Ramadà i la Festa del Xai.
Per a cada plat s’ofereix la denominació en català i en amazic. Les denominacions amazigues es presenten escrites en alfabet llatí i també en alfabet tifinag, per tal d’afavorir el coneixement i la difusió d’aquest sistema d’escriptura entre el mateix col·lectiu amazic. Per a l’adaptació a partir de l’amazic de les formes catalanes, majoritàriament neològiques, s’ha seguit la proposta de transcripció establerta per lingüistes especialitzats en llengua amaziga. En la majoria de plats s’inclouen descripcions i notes d’interès lingüístic o cultural, que en faciliten la comprensió conceptual.
Volem agrair la implicació activa dels especialistes que van participar en aquest projecte, Asmaa Aouattah, Hassan Akioud, Carles Castellanos i Carles Múrcia, que va fer possible que Tastets de cuina amaziga fos una realitat. Confiem que aquest recurs lingüístic serveixi per a promoure la difusió i ampliació del cabal termiològic de l’amazic i el català i afavoreixi l’educació en la diversitat, el coneixement i el respecte mutu entre cultures.
Des de la pestanya “Consulta de termes”, es pot accedir a les fitxes terminològiques de tres maneres diferents: mitjançant l’accés a la llista alfabètica de totes les denominacions (per a cada un dels idiomes del diccionari); mitjançant l’accés temàtic en català, o mitjançant cerques simples o avançades (directament al quadre “Text de la consulta”), en qualsevol de les llengües del diccionari.
Autoria:
Edició:
Citació bibliogràfica recomanada:
TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CONSORCI PER A LA NORMALITZACIÓ LINGÜÍSTICA. Tastets de cuina amaziga [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2022. (Diccionaris en Línia)
<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/311>