Back to top

nanoplàstic - Neoloteca

Presentació
  • ca  nanoplàstic, n m
  • es  nanoplástico, n m
  • fr  nanoplastique, n m
  • en  nanoplastic, n
  • cod  **Motiu de normalització: Valorar l'adequació semàntica d'una denominació en ús**

Medi ambient > Gestió ambiental, **Denominació catalana 1: Compost a la manera culta heterogeni (formant culte i formant català)**

Definició
Partícula de plàstic de diàmetre igual o inferior a 0,1 micròmetres.

Nota

  • Els nanoplàstics, com els microplàstics, poden romandre en el medi durant dècades, ateses la facilitat amb què es dispersen i la seva resistència a la degradació, especialment en el medi aquàtic. Actualment, se sap que s'han incorporat a la cadena tròfica a través d'animals marins que n'havien ingerit, de manera que poden ser presents, per exemple, en el peix, el marisc o els mol·luscos. En menor mesura, s'han detectat també en altres aliments, com ara la mel, el sucre, la cervesa, la sal comuna i l'aigua. També poden ser presents en els aliments per deposició en la seva superfície procedents del medi ambient.
  • Criteris aplicats pel Consell Supervisor en l'aprovació del terme nanoplàstic

    Resolució del Consell Supervisor

    S'aprova la forma nanoplàstic.

    Criteris aplicats

    ·És una forma lingüísticament adequada, creada sobre la base plàstic amb adjunció de la forma prefixada d'origen grec nano-, que significa 'nan' i fa referència a estructures de dimensions nanomètriques. (1)

    ·És una forma ja utilitzada amb normalitat.

    ·Es documenta en fonts terminològiques i especialitzades.

    ·Té el vistiplau dels especialistes.

    ·En altres llengües s'utilitza la denominació anàloga.

    (1) La forma prefixada nano- va ser normalitzada pel Consell Supervisor en la reunió núm. 546, del 17 de maig de 2012, amb dos significats possibles: d'una banda per a indicar "que una estructura és de dimensions nanomètriques o que un objecte conté estructures de dimensions nanomètriques" (per exemple, nanopartícula i nanoxip, respectivament) i, de l'altra, per a indicar "que una àrea del coneixement s'ocupa d'estructures de dimensions nanomètriques" (per exemple, nanotecnologia o nanoelectrònica).

    [Acta 705, 17 d'abril de 2023]