Back to top

Cercaterm

Cercador del conjunt de fitxes terminològiques que el TERMCAT posa a disposició pública. 

Si necessites més informació, et pots adreçar al Servei de Consultes (cal que t'hi registris prèviament).

 

Resultats per a la cerca "novellesc" dins totes les àrees temàtiques

0 CRITERI redifusió, sindicació, canal de continguts, fil de continguts, agregador o lector? 0 CRITERI redifusió, sindicació, canal de continguts, fil de continguts, agregador o lector?

<Tecnologies de la informació i la comunicació>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa és l'adaptació resumida d'un criteri elaborat pel TERMCAT.

En el camp de la denominació i els equivalents, quan es tracta de fitxes que exposen un criteri general, es recullen sovint uns quants exemples. Aquests casos s'indiquen amb la marca (EXEMPLE) al final, en uns quants casos precedits d'informació sobre el punt que exemplifiquen.

En el camp dels equivalents, quan es tracta de fitxes que posen en relació dos termes o més, s'indica al costat de cada forma, en cursiva, quina és la denominació catalana principal corresponent.

En el camp de la nota s'indica on es pot consultar la versió completa del criteri, sempre que es tracti d'un document disponible en línia.

Aquesta fitxa de criteri, juntament amb totes les altres fitxes de criteri contingudes en el Cercaterm, forma part del Diccionari de criteris terminològics. Aquest diccionari es pot consultar complet en la pàgina de diccionaris en línia del web del TERMCAT (http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/187).

  • ca  0 CRITERI redifusió, sindicació, canal de continguts, fil de continguts, agregador o lector?
  • es  (agregador) agregador, n m
  • es  (canal de continguts) canal, n m
  • es  (canal de continguts) fuente, n f
  • es  (canal de continguts) fuente web, n f
  • es  (redifusió) redifusión de contenidos, n f
  • es  (redifusió) sindicación de contenidos, n f
  • fr  (agregador) agrégateur, n m
  • fr  (agregador) agrégateur de nouvelles, n m
  • fr  (agregador) lecteur de fils de syndication, n m
  • fr  (agregador) regroupeur de nouvelles, n m
  • fr  (canal de continguts) fil de nouvelles, n m
  • fr  (canal de continguts) fil de syndication, n f
  • fr  (canal de continguts) flux de nouvelles, n m
  • fr  (canal de continguts) flux de syndication, n m
  • fr  (redifusió) syndication, n f
  • fr  (redifusió) syndication Web, n f
  • en  (agregador) aggregator, n
  • en  (agregador) feed aggregator, n
  • en  (agregador) feed reader, n
  • en  (agregador) news aggregator, n
  • en  (agregador) news reader, n
  • en  (agregador) RSS reader, n
  • en  (canal de continguts) feed, n
  • en  (canal de continguts) news feed, n
  • en  (canal de continguts) syndication feed, n
  • en  (canal de continguts) web feed, n
  • en  (redifusió) content syndication, n
  • en  (redifusió) web syndication, n

<Tecnologies de la informació i la comunicació>

Definició
Tant redifusió i sindicació (noms femenins), com canal de continguts i fil de continguts (noms masculins), com agregador (nom masculí) es consideren formes adequades --a diferència de *lector--, encara que tenen significats diferents:

- La redifusió, o la sindicació (formes normalitzades pel Consell Supervisor del TERMCAT), és el procés pel qual alguns continguts d'un web es difonen de manera automàtica en un altre web o als usuaris que s'hi han subscrit.
. Els motius de la tria d'aquestes formes són els següents:
(1) Redifusió és una forma lingüísticament adequada, que ja té força ús en català.
(2) Sindicació (que és un calc de l'anglès) és una forma molt estesa que es percep com a més inequívoca i precisa.
. Sovint s'utilitzen les formes desenvolupades redifusió de continguts i sindicació de continguts.
. Els equivalents castellans són redifusión de contenidos i sindicación de contenidos; els francesos, syndication i syndication web, i els anglesos, content syndication i web syndication.

- Un canal de continguts, o un fil de continguts (formes normalitzades pel Consell Supervisor del TERMCAT), és un fitxer que recull informació resumida sobre les actualitzacions d'un web, de vegades amb els enllaços corresponents.
Els motius de la tria d'aquestes formes són els següents:
(1) Tant la base canal com la base fil estan motivades semànticament: canal, perquè s'ajusta al significat recollit en el diccionari normatiu de l'Institut d'Estudis Catalans en l'àmbit de les comunicacions; fil, perquè es tracta d'un sistema per seguir el fil de les novetats. (De fet, en francès també es documenta aquesta base.)
(2) Tant la base canal com la base fil ja tenen ús per a fer referència a aquest concepte.
(3) Pel que fa al complement de continguts, és semànticament adequat i és paral·lel a redifusió de continguts.
. Els equivalents castellans són canal, fuente i fuente web; els francesos, fil de nouvelles, fil de syndication, flux de nouvelles i flux de syndication, i els anglesos, feed, news feed, syndication feed i web feed.

- Un agregador (forma normalitzada pel Consell Supervisor del TERMCAT) és una aplicació informàtica que permet subscriure's a un o més canals de continguts i gestionar-ne la recepció i la visualització.
. Els motius de la tria de agregador (que és un calc de l'anglès) en comptes de *lector són els següents:
(1) Agregador és una denominació semànticament motivada i transparent, que té ús en català, es documenta amb formes paral·leles en castellà i francès i té el suport d'especialistes consultats.
(2) *Lector és una denominació adequada semànticament, però és menys específica i no s'identifica tan fàcilment amb el concepte.
. L'equivalent castellà és agregador; els francesos, agrégateur, agrégateur de nouvelles, lecteur de fils de syndication i regroupeur de nouvelles, i els anglesos, aggregator, feed aggregator, feed reader, news aggregator, news reader i RSS reader.

Nota

agregador agregador

<TIC: Tecnologies de la informació i la comunicació>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de la Neoloteca, el diccionari en línia de termes normalitzats pel Consell Supervisor:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Neoloteca [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 1999-2024.
<http://www.termcat.cat/neoloteca/>
A la Neoloteca trobareu informació més detallada dels termes, que inclou:

- Els criteris que s'han tingut en compte per a l'aprovació de la forma catalana proposada (des del 2011).
- El motiu de normalització dels termes i el tipus de formació lèxica de la denominació aprovada (des del 2018).

  • ca  agregador, n m
  • es  agregador
  • fr  agrégateur
  • fr  agrégateur de nouvelles
  • fr  lecteur de fils de syndication
  • fr  regroupeur de nouvelles
  • en  aggregator
  • en  feed aggregator
  • en  feed reader
  • en  news aggregator
  • en  news reader
  • en  RSS reader

<TIC: Tecnologies de la informació i la comunicació>

Definició
Aplicació informàtica que permet subscriure's a un o més canals de continguts i gestionar-ne la recepció i la visualització.
amanida de cebes tendres amanida de cebes tendres

<Gastronomia > Plats a la carta>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

  • ca  amanida de cebes tendres
  • es  ensalada de cebolletas
  • fr  salade de ciboulettes
  • it  insalata di cipolle novelle
  • en  spring onion salad
  • de  Salat mit jungen Zwiebeln

<Plats a la carta. Entrants i amanides>

amanida de tomàquet de pera amb bonítol i ceba tendra amanida de tomàquet de pera amb bonítol i ceba tendra

<Gastronomia > Plats a la carta>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

  • ca  amanida de tomàquet de pera amb bonítol i ceba tendra
  • es  ensalada de tomate pera con bonito y cebolleta
  • fr  salade de tomate poire au bonite et à la ciboulette
  • it  insalata di pomodoro a pera con palamita e cipolle novelle
  • en  pear tomato salad with bonito and spring onion
  • de  Birnentomatensalat mit Bonito und jungen Zwiebeln

<Plats a la carta. Entrants i amanides>

bacallà sobre llit de calçots confitats bacallà sobre llit de calçots confitats

<Gastronomia > Plats a la carta>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

  • ca  bacallà sobre llit de calçots confitats
  • es  bacalao sobre cama de calçots confitados (cebollas tiernas)
  • fr  morue sur lit de calçots confits (oignons tendres)
  • it  baccalà su letto di calçots confit (cipolle novelle)
  • en  cod on bed of pickled calçots (spring onions)
  • de  Stockfisch auf eingelegten Calçots (Frühlingszwiebeln)

<Plats a la carta. Peix i marisc>

calçots calçots

<Gastronomia > Plats a la carta>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

  • ca  calçots
  • es  calçots (cebollas tiernas asadas)
  • fr  calçots (oignons tendres grillés)
  • it  calçots (cipolle novelle alla brace)
  • en  calçots (grilled spring onions)
  • de  Calçots (gegrillte Frühlingszwiebeln)

<Plats a la carta. Verdures, hortalisses i llegums>

calçots amb romesco calçots amb romesco

<Gastronomia > Plats a la carta>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

  • ca  calçots amb romesco
  • es  calçots con romesco (cebollas tiernas asadas con salsa catalana de frutos secos, pimiento rojo, tomate y ajo)
  • fr  calçots au romesco (oignons tendres grillés à la sauce catalane à base de fruits secs, poivron rouge, tomate et ail)
  • it  calçots con romesco (cipolle novelle alla brace con salsa catalana a base di frutta secca, peperoncino rosso, pomodoro e aglio)
  • en  calçots with romesco (grilled spring onions with Catalan nut, red pepper, tomato, and garlic sauce)
  • de  Calçots mit Romesco (gegrillte Frühlingzwiebeln mit katalanische Sauce aus Nüssen, rotem Paprika, Tomaten und Knoblauch)

<Plats a la carta. Entrants i amanides>

calçots amb salvitxada calçots amb salvitxada

<Gastronomia > Plats a la carta>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

  • ca  calçots amb salvitxada
  • es  calçots con salvitxada (cebollas tiernas asadas con salsa de guindillas)
  • fr  calçots à la salvitxada (oignons tendres grillés à la sauce aux piments piquants)
  • it  calçots con salvitxada (cipolle novelle alla brace con salsa di peperoni piccanti)
  • en  calçots with salvitxada (grilled spring onions with chilli sauce)
  • de  Calçots mit Salvitxada (gegrillte Frühlingszwiebeln mit scharfer Paprikasauce)

<Plats a la carta. Entrants i amanides>

calçots arrebossats calçots arrebossats

<Gastronomia > Plats a la carta>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

  • ca  calçots arrebossats
  • es  calçots rebozados (cebollas tiernas)
  • fr  calçots panés (oignons tendres)
  • it  calçots impanati (cipolle novelle)
  • en  calçots in batter (spring onions)
  • de  gebackene Calçots (Frühlingszwiebeln)

<Plats a la carta. Entrants i amanides>

canal de continguts canal de continguts

<Telecomunicacions > Telemàtica > Xarxes de dades>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de la Neoloteca, el diccionari en línia de termes normalitzats pel Consell Supervisor:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Neoloteca [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 1999-2024.
<http://www.termcat.cat/neoloteca/>
A la Neoloteca trobareu informació més detallada dels termes, que inclou:

- Els criteris que s'han tingut en compte per a l'aprovació de la forma catalana proposada (des del 2011).
- El motiu de normalització dels termes i el tipus de formació lèxica de la denominació aprovada (des del 2018).

  • ca  canal de continguts, n m
  • ca  fil de continguts, n m
  • es  canal
  • es  fuente
  • es  fuente web
  • fr  fil de nouvelles
  • fr  fil de syndication
  • fr  flux de nouvelles
  • fr  flux de syndication
  • en  feed
  • en  news feed
  • en  syndication feed
  • en  web feed

<Telecomunicacions > Telemàtica > Xarxes de dades>

Definició
Fitxer que recull informació resumida sobre les actualitzacions d'un web i hi pot oferir enllaços.

Nota

  • Els dos formats més estesos per als canals de continguts són l'RSS i l'Atom, ambdós codificats en llenguatge XML.