Cercaterm
Cercador del conjunt de fitxes terminològiques que el TERMCAT posa a disposició pública.
Si necessites més informació, et pots adreçar al Servei de Consultes (cal que t'hi registris prèviament).
Resultats per a la cerca "plaguejar" dins totes les àrees temàtiques
<Alimentació. Gastronomia>
La informació d'aquesta fitxa és l'adaptació resumida d'un criteri elaborat pel TERMCAT.
En el camp de la denominació i els equivalents, quan es tracta de fitxes que exposen un criteri general, es recullen sovint uns quants exemples. Aquests casos s'indiquen amb la marca (EXEMPLE) al final, en uns quants casos precedits d'informació sobre el punt que exemplifiquen.
En el camp dels equivalents, quan es tracta de fitxes que posen en relació dos termes o més, s'indica al costat de cada forma, en cursiva, quina és la denominació catalana principal corresponent.
En el camp de la nota s'indica on es pot consultar la versió completa del criteri, sempre que es tracti d'un document disponible en línia.
Aquesta fitxa de criteri, juntament amb totes les altres fitxes de criteri contingudes en el Cercaterm, forma part del Diccionari de criteris terminològics. Aquest diccionari es pot consultar complet en la pàgina de diccionaris en línia del web del TERMCAT (http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/187).
- ca 0 CRITERI sofregir a foc lent, escalfar, blanquejar, emblanquir, escaldar, pochar o potxar?
- es (blanquejar) blanquear, v tr
- es (blanquejar) escaldar, v tr
- es (escalfar) escalfar, v tr
- es (escalfar) pochar, v tr
- es (sofregir a foc lent) pochar, v tr
- fr (blanquejar) blanchir, v tr
- fr (blanquejar) ébouillanter, v tr
- fr (escalfar) pocher, v tr
- fr (sofregir a foc lent) pocher, v tr
- en (blanquejar) blanch, to, v tr
- en (sofregir a foc lent) poach, to, v tr
<Alimentació. Gastronomia > Procediments culinaris>
Definició
- Quan sofregim un aliment a foc lent el fregim lleugerament a la paella a temperatura relativament baixa per enrossir-lo.
. L'equivalent castellà és pochar; el francès, pocher, i l'anglès, to poach.
- Quan escalfem un aliment, el coem en un líquid a una temperatura pròxima al punt d'ebullició.
. Els equivalents castellans són escalfar i pochar; el francès, pocher, i l'anglès, to poach.
- Quan blanquegem, emblanquim o escaldem un aliment (generalment vegetal), el fem bullir lleugerament per a estovar-lo o eliminar-ne el color o el mal gust.
. Els equivalents castellans són blanquear i escaldar; els francesos, blanchir i ébouillanter, i l'anglès, to blanch.
En canvi, es descarten la forma *pochar (manlleu del francès a través del castellà) i l'adaptació *potxar perquè resulten innecessàries, tenint en compte que fan referència a procediments culinaris coneguts que ja tenen denominacions catalanes pròpies i més entenedores.
Nota
- 1. Pel que fa exclusivament als ous, quan els coem sense closca en aigua a una temperatura pròxima al punt d'ebullició, podem dir que fem ous escalfats, ous escumats o, de manera complementària, ous escaldats. Ou escumat (que és la forma recollida en el diccionari normatiu de l'Institut d'Estudis Catalans) s'explica pel fet que, un cop cuits, es treuen de l'aigua amb una escumadora.
- 2. Podeu consultar les fitxes completes de escalfar, blanquejar i ou escalfat al Cercaterm, i també, amb relació als ous, el document original Ous poché, poixé, potxé...?, al web del TERMCAT (www.termcat.cat/ca/actualitat/apunts/ous-poche-poixe-potxe).
<Indústria > Indústria de la pell>
Atenció! La informació d'aquesta fitxa pot requerir una revisió.
Si teniu dubtes sobre un punt concret, adreceu-vos al Servei d'atenció personalitzada.
- ca adobar, v tr
- ca blanquejar, v tr sin. compl.
- es curtir
<Indústria > Indústria de la pell>
Definició
<Agricultura. Ramaderia. Pesca>
La informació d'aquesta fitxa, que ha estat cedida per la Xarxa Vives d'universitats, procedeix de l'obra següent:
Vocabulari forestal [en línia]. Castelló de la Plana: Xarxa Vives d'Universitats; València: Universitat Politècnica de València. Àrea de Promoció i Normalització Lingüística: Editorial de la Universitat Politècnica de València, 2010. (Vocabularis Universitaris)
ISBN 978-84-8363-609-1
Dins de:
XARXA VIVES D'UNIVERSITATS. Multidiccionari [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2016, cop. 2016.
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/178>
Les dades originals poden haver estat actualitzades posteriorment per la Universitat Politècnica de València o, amb el seu vistiplau, pel TERMCAT.
- ca adobar, v tr
- ca assaonar, v tr sin. compl.
- ca blanquejar, v tr sin. compl.
- es curtir, v tr
- fr tanner, v tr
- en tan (to), v tr
<Enginyeria forestal>
<Gastronomia > Procediments culinaris>
La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:
BLANCO GONZÁLEZ, Juli; PAPIÓ AZNAR, Francesc; VILÀ MIQUEL, Lluís Ignasi. Diccionari de procediments culinaris [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2006. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/20/>
- ca amarguejar, v intr
- ca amargotejar, v intr sin. compl.
- es amargar
- fr être un peu amer
<Procediments culinaris > Alteració dels productes>
Definició
<Ciències de la salut > Malalties minoritàries>
La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:
CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Lèxic de malalties minoritàries [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2019-2022. (Diccionaris en Línia)
<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/279>
- ca anèmia diseritropoètica lligada al cromosoma X amb plaquetes anòmales i neutropènia, n f
- ca altres anèmies diseritropoètiques, n f pl sin. compl.
- es anemia diseritropoyética ligada al cromosoma X con plaquetas anómalas y neutropenia, n f
- fr anémie dysérythropoïétique liée à l'X avec plaquettes anormales et neutropénie, n f
- en X-linked dyserythropoietic anemia with abnormal platelets and neutropenia, n
- cod 363727
<Malalties minoritàries > Malalties hematològiques no oncològiques>
<.FITXA REVISADA>, <Angiologia>, <Farmacologia > Conceptes generals>, <Hematologia i hemoteràpia>
La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:
INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS; FUNDACIÓ ACADÈMIA DE CIÈNCIES MÈDIQUES I DE LA SALUT DE CATALUNYA I DE BALEARS; ENCICLOPÈDIA CATALANA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT. Diccionari enciclopèdic de medicina (DEMCAT): Versió de treball [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2015-2021 (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/183/>
- ca antiagregant, n m
- ca antiagregant plaquetari, n m sin. compl.
- es antiagregante, n m
- es antiagregante plaquetario, n m
- es antiplaquetario, n m
- es inhibidor plaquetario, n m
- fr antiagrégant, n m
- fr antiagrégant plaquettaire, n m
- fr inhibiteur de l'agrégation plaquettaire, n m
- en antiaggregating agent, n
- en antiplatelet agent, n
- en platelet aggregation inhibitor, n
- en platelet suppressive agent, n
<.FITXA REVISADA>, <Angiologia>, <Farmacologia > Conceptes generals>, <Hematologia i hemoteràpia>
Definició
Nota
- Els antiagregants inhibeixen l'agregació de les plaquetes en interferir alguna de les seves vies d'activació, com la induïda per l'àcid adenosina-difosfòric (ADP), pel tromboxà A2 (TXA2) o per la unió del fibrinogen al seu receptor de la superfície de les plaquetes, la glucoproteïna IIb/IIIa (GP IIb/IIIa).
<Ciències de la salut > Cardiologia > Salut cardiovascular>
La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:
CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Terminologia de la salut cardiovascular [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2022. (Diccionaris en Línia)<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/313>
- ca antiagregant, n m
- ca antiagregant plaquetari, n m sin. compl.
- es antiagregante, n m
- es antiagregante plaquetario, n m
- es antiplaquetario, n m
- es inhibidor plaquetario, n m
- fr antiagrégant, n m
- fr antiagrégant plaquettaire, n m
- fr inhibiteur de l'agrégation plaquettaire, n m
- en antiaggregating agent, n
- en antiplatelet agent, n
- en platelet aggregation inhibitor, n
- en platelet suppressive agent, n
<Salut cardiovascular > Terapèutica > Fàrmacs>
Definició
<Agricultura. Ramaderia. Pesca>
Atenció! La informació d'aquesta fitxa pot requerir una revisió.
Si teniu dubtes sobre un punt concret, adreceu-vos al Servei d'atenció personalitzada.
- ca baguejar, v tr/prep
<Pesca>
Definició
<Gastronomia > Procediments culinaris>
La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:
BLANCO GONZÁLEZ, Juli; PAPIÓ AZNAR, Francesc; VILÀ MIQUEL, Lluís Ignasi. Diccionari de procediments culinaris [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2006. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/20/>
- ca blanquejar, v tr
- ca emblanquir, v tr
- ca escaldar, v tr
- es blanquear
- es escaldar
- fr blanchir
- fr ébouillanter
- en blanch, to
<Procediments culinaris > Cocció > Bulls>
Definició
<Dret > Dret penal. Dret penitenciari>
La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:
CATALUNYA. DEPARTAMENT DE JUSTÍCIA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Vocabulari de dret penal i penitenciari [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2014. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/172/>
- ca blanquejar, v tr
- es blanquear, v tr
<Dret penal i penitenciari > Dret penal>