Back to top
Torna a la llista de diccionaris en línia

farigola - Argot culinari i gastronòmic

Josep M. Daró

Presentació
  • ca  farigola, n f
  • ca  timó, n m sin. compl.
  • es  tomillo
  • fr  thym

Definició
Mata de fulles enteres i petites, i amb flors de corol·la bilabiada. Molt semblant al serpoll. És una planta vivaç, remeiera per excel·lència, antisèptica, antiespasmòdica, tònica, etc. molt utilitzada en cuina com a herba aromàtica i també per a preparar infusions. La farigola és una de les herbes bàsiques de la cuina. Sola o afegida en el manat d'herbes, fresca o assecada, intervé en estofats, en salses, en peixos al forn, en sopes, etc. També assaona algunes amanides, uns llegums secs guisats, i fins i tot perfuma un puré de tomàquet. Conté un oli essencial, el timol, molt aromàtic i amb propietats antisèptiques. Entra en la preparació d'alguns licors casolans.