Back to top

Neoloteca

Presentation

Full records of the terms standardized by TERMCAT's Supervisory Council.

objecte celeste objecte celeste

Ciències de la Terra > Astrofísica

 • ca  cos celeste, n m
 • ca  objecte celeste, n m sin. compl.
 • fr  corps céleste, n m
 • fr  objet céleste, n m
 • fr  objet spatial, n m
 • en  celestial body, n
 • en  celestial object, n
 • en  heavenly body, n

Ciències de la Terra > Astrofísica

Definition
Agregació de matèria situada a l'espai exterior.
objet céleste: Corps céleste dont les caractéristiques ne sont pas encore parfaitement déterminées.
corps célestes: Astres, planètes autres que la terre.
Masse de matière solide ou fluide d'une certaine importance, située dans l'espace.
Notes
Un corps céleste peut être soit naturel, soit artificiel.

Pour un nuage très diffus de poussières, de molécules, d'atomes ou de particules solides, on ne parlera pas de « corps céleste ».
corps naturel ou artificiel situé dans l'espace, dont l'orbite n'a pas été calculée.
celestial body, celestial object: something in space, such as a star or planet
an aggregation of matter in the universe that constitutes a unit (as a planet, nebula) for astronomical study
an object visible in the sky, such as a planet
A heavenly body is a planet, star, moon, or other natural object in space.
any object existing in space, especially a planet, star, or the moon
haevenly body: a star, planet, or moon
heavenly body A planet, star, or other celestial body.

Note

 • Tot i que les formes cos celeste i objecte celeste s'utilitzen com a sinònimes, es tendeix a reservar cos celeste per a les entitats astronòmiques compactes i objecte celeste per a les difuses i per als conjunts de cossos celestes com ara cúmuls i galàxies; alguns especialistes, en canvi, consideren que objecte celeste té un sentit genèric i que pot aplicar-se a qualsevol agregació de matèria de l'espai exterior, sigui una entitat compacta (és a dir, un cos celeste), una entitat difusa o bé un conjunt de cossos.
 • 2. Criteris aplicats pel Consell Supervisor en l'aprovació dels termes astre i cos celeste (sin. compl. objecte celeste):

  Resolució del Consell Supervisor

  S'aprova el substantiu astre amb un significat més restrictiu que el que recull el diccionari normatiu i es distingeix de les formes cos celeste i objecte celeste, que s'aproven com a sinònimes amb alguns matisos de diferència.

  Criteris aplicats

  ·Encara que al diccionari normatiu i en altres diccionaris catalans(1) la definició de astre és 'cos celeste', i per tant astre i cos celeste s'interpreten com a sinònims, els especialistes i altres fonts catalanes estableixen matisos de significat entre totes dues denominacions: cos celeste és un terme més ampli, que es refereix a qualsevol agregació de matèria de l'espai exterior, i astre és un cos celeste natural, clarament delimitat, compacte i d'unes certes dimensions.

  ·Les formes cos celeste i objecte celeste, al seu torn, solen utilitzar-se indistintament, referides a qualsevol agregació de matèria de l'espai exterior. Els especialistes matisen, malgrat tot, que cos celeste se sol reservar per a les entitats astronòmiques compactes i objecte celeste per a les difuses i per als conjunts de cossos celestes com ara cúmuls i galàxies. Altres vegades es considera objecte celeste un superordinat, que pot aplicar-se a qualsevol agregació de matèria de l'espai exterior, sigui una entitat compacta, difusa o bé un conjunt de cossos.

  ·En altres llengües s'han trobat distincions similars.

  (1)Per exemple, el Diccionari català-valencià-balear i el Diccionari normatiu valencià.

  [Acta 650, 15 de maig de 2019]
 • ca  om, interj
 • es  aum, interj
 • es  om, interj
 • en  om, interj
 • sa  aum, interj
 • sa  oṃ, interj

Filosofia > Ioga

Definition
Expressió de caràcter sagrat, pronunciada generalment de manera repetitiva i profunda, que s'utilitza com a mantra o com a invocació d'algunes deïtats.

Note

 • La forma om és l'adaptació del monosíl·lab sànscrit aum, les tres lletres del qual tenen un caràcter simbòlic: la a simbolitza, des del punt de vista macrocòsmic, la creació o l'emissió material de l'univers, i, des del punt de vista microcòsmic, l'estat de vigília en què l'ésser humà percep els objectes materials mitjançant els sentits; la u simbolitza, des del punt de vista macrocòsmic, la ideació o la creació subtil de l'univers i, des del punt de vista microcòsmic, l'estat de somni del dorment; la m simbolitza, des del punt de vista macrocòsmic, l'estat causal de l'univers, abans de qualsevol creació, quan tot es troba en un estat potencial, i, des del punt de vista microcòsmic, l'estat del son profund.