Back to top
Torna a la llista de diccionaris en línia

Diccionari de seguretat alimentària

Presentació
gas d'envasament gas d'envasament

Anàlisi del risc

  • ca  gas d'envasament, n m
  • es  gas de envasado, n m
  • fr  gaz d'emballage, n m
  • en  packaging gas, n

Anàlisi del risc

Definició
Additiu alimentari consistent en un gas que s'introdueix en un envàs abans o després de col·locar-hi un aliment, o mentre s'hi col·loca, per a millorar-ne la conservació.

Nota

  • Un gas d'envasament és un gas diferent de l'aire.
gas propel·lent gas propel·lent

Anàlisi del risc

  • ca  gas propel·lent, n m
  • es  gas propelente, n m
  • es  gas propulsor, n m
  • fr  gaz propulseur, n m
  • fr  propulseur, n m
  • en  propellant, n
  • en  propellant gas, n

Anàlisi del risc

Definició
Additiu alimentari consistent en un gas que s'utilitza per a expulsar un aliment d'un envàs.
gasificant gasificant

Anàlisi del risc

  • ca  gasificant, n m
  • es  gasificante, n m
  • fr  poudre à lever, n m
  • en  raising agent, n

Anàlisi del risc

Definició
Additiu alimentari que desprèn diòxid de carboni en ser escalfat o en entrar en contacte amb aigua de manera que contribueix a donar una textura adequada a un aliment i n'augmenta el volum.
  • ca  guia de bones pràctiques d'higiene, n f
  • ca  GBPH, n f sigla
  • es  guía de prácticas correctas de higiene, n f
  • es  GPCH, n f sigla
  • fr  guide des bonnes pratiques d'hygiène, n f
  • fr  GBPH, n f sigla
  • en  guide to good hygiene practices, n
  • en  GGHP, n sigla

Conceptes generals

Definició
Conjunt de normes i recomanacions d'higiene que pot adoptar de manera voluntària un establiment alimentari com a mitjà adequat per a dur a terme les activitats d'autocontrol.

Nota

  • Els diversos sectors alimentaris elaboren habitualment la guia de bones pràctiques d'higiene a través de les associacions que els representen i les valida posteriorment l'autoritat competent.
  • ca  cromatografia de gasos, n f
  • ca  cromatografia de fase gasosa, n f sin. compl.
  • ca  GC, n f sigla
  • es  cromatografía de fase gaseosa, n f
  • es  cromatografía de gases, n f
  • es  GC, n f sigla
  • fr  chromatographie en phase gazeuse, n f
  • fr  chromatographie gazeuse, n f
  • fr  CG, n f sigla
  • fr  CPG, n f sigla
  • en  gas chromatography, n
  • en  gas-phase chromatography, n
  • en  GC, n sigla

Anàlisi del risc

Definició
Cromatografia en què la fase mòbil és un gas.

Nota

  • 1. La cromatografia de gasos és una tècnica comuna en els laboratoris de seguretat alimentària per a separar compostos orgànics volàtils tèrmicament estables presents en aliments, com ara els emprats com a productes fitosanitaris, hidrocarburs aromàtics policíclics, àcids grassos volàtils, etc.
  • 2. La cromatografia de gasos és una eina potent per a l'anàlisi de mescles complexes, però per a la identificació de compostos purs requereix complementar-se amb un sistema de detecció. Per això els cromatògrafs de gasos estan acoblats a un sistema de detecció. Un dels més utilitzats és l'espectrometria de masses. Per exemple, en els laboratoris de seguretat alimentària se solen utilitzar els acoblaments entre la cromatografia de gasos i l'espectrometria de masses (GC-MS) per a poder detectar concentracions de contaminants com més baixes millor, entre d'altres. També se solen utilitzar combinacions amb detectors de captura d'electrons i detectors d'ionització de flama, entre d'altres.
  • 3. La sigla GC correspon a la denominació anglesa gas chromatography ('cromatografia de gasos').
gelificant gelificant

Anàlisi del risc

  • ca  gelificant, n m
  • es  gelificante, n m
  • fr  gélifiant, n m
  • en  gelling agent, n

Anàlisi del risc

Definició
Additiu alimentari que dona una consistència de gel a un aliment.
genotipatge genotipatge

Conceptes generals

  • ca  genotipatge, n m
  • ca  genotipificació, n f
  • es  genotipado, n m
  • es  genotipaje, n m
  • fr  génotypage, n m
  • en  gene typing, n
  • en  genotyping, n

Conceptes generals

Definició
Determinació de la constitució genètica d'un organisme.
genotipificació genotipificació

Conceptes generals

  • ca  genotipatge, n m
  • ca  genotipificació, n f
  • es  genotipado, n m
  • es  genotipaje, n m
  • fr  génotypage, n m
  • en  gene typing, n
  • en  genotyping, n

Conceptes generals

Definició
Determinació de la constitució genètica d'un organisme.
gestió de residus gestió de residus

Conceptes generals

  • ca  gestió de residus, n f
  • es  gestión de residuos, n f
  • fr  gestion des déchets, n f
  • en  waste management, n

Conceptes generals

Definició
Conjunt d'activitats que comprèn la recollida, el transport, l'emmagatzematge, la valorització, la deposició de rebuigs i la comercialització dels residus.
gestió del risc gestió del risc

Anàlisi del risc

  • ca  gestió del risc, n f
  • es  gestión del riesgo, n f
  • fr  gestion du risque, n f
  • en  risk management, n

Anàlisi del risc

Definició
Procés de tria de les opcions més adequades per a garantir la salut de la població i, si escau, de selecció i aplicació de les opcions més apropiades de prevenció i control, tenint en compte l'avaluació del risc i altres factors pertinents.

Nota

  • 1. En la gestió del risc també es prenen en consideració factors econòmics, socials i mediambientals per a decidir les opcions més apropiades de prevenció i control del risc.
  • 2. La gestió del risc té una base política, mentre que l'avaluació del risc té una base científica.
  • 3. La gestió del risc és un dels elements de l'anàlisi del risc, juntament amb l'avaluació del risc i la comunicació del risc.