caça
caça
Conceptes generals
- ca caça, n f
- ca activitat cinegètica, n f sin. compl.
- ca cinegètica, n f sin. compl.
- es actividad cinegética, n f
- es caza, n f
- es cinegética, n f
- fr activité cynégétique, n f
- fr chasse, n f
- fr cynégétique, n f
- en hunting, n
Conceptes generals
Definició
Activitat consistent a capturar, viu o mort, un animal en llibertat després d'un període de temps destinat a buscar-lo o perseguir-lo.
cadena alimentària
cadena alimentària
Conceptes generals
- ca cadena alimentària, n f
- es cadena agroalimentaria, n f
- es cadena alimentaria, n f
- fr chaîne agroalimentaire, n f
- fr chaîne alimentaire, n f
- fr chaîne d'approvisionnement alimentaire, n f
- en food chain, n
- en food supply chain, n
Conceptes generals
Definició
Conjunt d'activitats necessàries per a la producció i el subministrament d'aliments, des de la producció primària fins al consum.
Nota
- La cadena alimentària es divideix en diverses fases, concretament: la fase de producció primària, la fase de transformació, la fase de distribució, la fase detallista i la fase de consum.
cadena de fred
cadena de fred
Conceptes generals
- ca cadena de fred, n f
- es cadena de frío, n f
- fr chaîne du froid, n f
- fr chaîne frigorifique, n f
- en cold chain, n
Conceptes generals
Definició
Cadena de processos que mantenen un aliment perible a temperatures de refrigeració i congelació adequades i relativament constants al llarg de tot el procés de producció fins al consum.
Nota
- 1. Per a mantenir la cadena de fred al llarg de la cadena alimentària, calen instal·lacions, mitjans de transport i béns d'equipament adequats.
- 2. Trencar la cadena de fred facilita el desenvolupament de bacteris, els quals poden causar una toxiinfecció alimentària.
cadena de producció
cadena de producció
Conceptes generals
- ca cadena de producció, n f
- es cadena de producción, n f
- fr chaîne de fabrication, n f
- fr chaîne de production, n f
- en chain of production, n
- en production line, n
Conceptes generals
Definició
Cadena sistematitzada d'operacions que condueixen a l'obtenció d'un producte alimentari.
Nota
- 1. La cadena de producció forma part de la fase de transformació.
- 2. Algunes de les activitats que es duen a terme al llarg de la cadena de producció són la transformació, l'envasament o l'etiquetatge.
cadena de subministrament
cadena de subministrament
Conceptes generals
- ca cadena de subministrament, n f
- es cadena de abastecimiento, n f
- es cadena de suministro, n f
- fr chaîne d'approvisionnement, n f
- fr chaîne logistique, n f
- en supply chain, n
Conceptes generals
Definició
Cadena d'activitats destinades a proporcionar un producte a un destinatari final.
Nota
- La cadena alimentària és un tipus de cadena de subministrament.
calibratge
calibratge
Anàlisi del risc
- ca calibratge, n m
- es calibración, n f
- fr étalonnage, n m
- en calibration, n
Anàlisi del risc
Definició
Operació d'ajustar un aparell de mesura fins que el mesurament que se n'obté es correspon amb un patró de referència amb un valor conegut.
camperol | camperola
camperol | camperola
Conceptes generals
- ca agricultor | agricultora, n m, f
- ca camperol | camperola, n m, f sin. compl.
- ca llaurador | llauradora, n m, f sin. compl.
- ca pagès | pagesa, n m, f sin. compl.
- es agricultor | agricultora, n m, f
- es campesino | campesina, n m, f
- es labrador | labradora, n m, f
- es paisano | paisana, n m, f
- fr agriculteur | agricultrice, n m, f
- fr exploitant agricole | exploitante agricole, n m, f
- en farmer, n
- en peasant, n
Conceptes generals
Definició
Persona que es dedica al conreu de la terra.
canvi climàtic
canvi climàtic
Conceptes generals
- ca canvi climàtic, n m
- es cambio climático, n m
- fr changement climatique, n m
- en climate change, n
Conceptes generals
Definició
Variació de les característiques climàtiques, en particular de la temperatura, la quantitat de precipitació i la freqüència o intensitat del vent, que té lloc al llarg del temps en un indret determinat com a conseqüència de fenòmens d'origen natural o, més generalment, de fenòmens provocats per l'activitat humana.
Nota
- El canvi climàtic associat a un augment de les temperatures augmenta la probabilitat de contaminació per patògens i paràsits transmesos pels aliments.
caracterització del perill
caracterització del perill
Anàlisi del risc
- ca caracterització del perill, n f
- es caracterización del peligro, n f
- fr caractérisation du danger, n f
- en hazard characterisation, n
Anàlisi del risc
Definició
Fase de l'avaluació del risc consistent a fer una valoració qualitativa o quantitativa de la naturalesa dels efectes perjudicials per a la salut que pot comportar un perill alimentari.
Nota
- 1. La caracterització del perill s'ha de dur a terme, sempre que sigui possible, per mitjà de l'avaluació de la relació dosi-resposta.
- 2. La caracterització del perill és la segona fase de l'avaluació del risc. La primera és la identificació del perill, i la tercera i la quarta són l'avaluació de l'exposició i la caracterització del risc, respectivament.
caracterització del risc
caracterització del risc
Anàlisi del risc
- ca caracterització del risc, n f
- es caracterización del riesgo, n f
- fr caractérisation du risque, n f
- en risk characterisation, n
Anàlisi del risc
Definició
Fase de l'avaluació del risc consistent a estimar quantitativament o qualitativament, incloses les incerteses que comporta, la probabilitat que es produeixi un efecte perjudicial per a la salut i la seva gravetat en un grup de població específic.
Nota
- 1. La caracterització del risc es duu a terme integrant la informació obtinguda en la identificació del perill, la caracterització del perill i l'avaluació de l'exposició.
- 2. La caracterització del risc és la quarta fase de l'avaluació del risc. La primera és la identificació del perill, la segona és la caracterització del perill, i la tercera és l'avaluació de l'exposició.